Az Egyesült Államok privát üzenetet küldött Iránnak a húti lázadókra mért csapások után

külföld
január 14., 06:27

Biden elnök szerint az Egyesült Államok üzenetet küldött Iránnak a jemeni hútikról, miután az USA másodszor is csapást mért a lázadó csoportra, írja a BBC. „Privát üzenetet küldtünk, és biztosak vagyunk, hogy jól felkészültünk” – mondta Biden anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

USA-ellenes tüntetés Teheránban.
photo_camera USA-ellenes tüntetés Teheránban. Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

Irán tagadja, hogy köze lenne a hútik Vörös-tengeren végrehajtott támadásaihoz. Teheránt azonban azzal gyanúsítják, hogy fegyverekkel és hírszerzési információkkal látja el a csoportot, hogy a Vörös-tengeren hajókat tudjon támadni.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közös légicsapásai péntek hajnalban közel 30 húti célpontot támadtak, szombaton pedig a USS Carney romboló lőtt Tomahawk rakétákkal egy Sana'a, a jemeni főváros közelében található radarállomást. A cél a hútik távoli csapásmérő erejének gyengítése volt, mivel korábban sorozatban drónokkal és ballisztikus rakétákkal lőtték a tengeren áthaladó kereskedelmi hajókat.

A nyugati országok szerint a támadások teljesen függetlenek a gázai háborútól, azok „szükséges és arányos válaszlépések” a Vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen indított húti támadásokra. Jemenben és a tágabb értelemben vett arab világban ezt másképp ítélik meg, szerintük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság Izrael oldalán csatlakozna a gázai háborúhoz, mivel a hútik támadásaikkal a palesztinok és a Hamász támogatását akarják kifejezni.