Csapásokat mért a jemeni hútikra az USA és az Egyesült Királyság

külföld
január 12., 06:01

A csütörtök esti rendkívüli kormányülés után péntek hajnalban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légi- és tengeri támadásokat hajtott végre jemeni húti katonai célpontok ellen, írja a Reuters.

photo_camera Egy brit Typhoon vadászgép száll fel a ciprusi Akrotíriből. Fotó: UK MoD/Reuters

A Vörös-tenger gázai háború által is sújtott déli részét november vége óta az Iránnal szövetséges, síita iszlamista hútik tartják rettegésben: először elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót, mert szerintük az valójában izraeli - az incidenst iráni terrorcselekménynek minősítették -, majd december elején amerikai hadihajókat és több kereskedelmi hajót ért húti drón- és rakétatámadás a térségben, amit Jemenből indítottak. A hútik azt állítják, támadásaikkal a palesztinok és a Hamász támogatását akarják kifejezni.

Az amerikai hadihajókról indított Tomahawk rakéták és amerikai repülőgépek a BBC szerint több mint 60 célpontot támadtak 16 helyszínen, köztük a fővárosban, Szanaában, valamint Hudaydahban, a hútik vörös-tengeri kikötőjében és Dhamarban is. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy a támadások a húti katonai infrastruktúrát célozták, köztük drónokat, ballisztikus és cirkálórakétákat, part menti radarokat és légi megfigyelőrendszereket semmisítettek meg.

Joe Biden elnök csütörtökön késő este nyilatkozatban figyelmeztetett, hogy nem habozik további lépéseket tenni, ha szükséges. „Ezek a célzott csapások egyértelmű üzenetek, hogy az Egyesült Államok és partnereik nem tűrik a személyzetünk elleni támadásokat, és nem engedik, hogy ellenséges szereplők veszélyeztessék a hajózás szabadságát” – mondta Biden. Rishi Sunak brit miniszterelnök korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezte a támadást, írja az MTI.

Az Egyesült Államok szerint Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Németország, Hollandia, Kanada, Új-Zéland és Dél-Korea is támogatta a műveletet, és igyekezett azt egy olyan nemzetközi együttműködés részeként bemutatni, aminek célja a hajózási útvonalak helyreállítása az Európa és Ázsia közötti kulcsfontosságú útvonalon.

Bár az amerikaiak szerint nem állt szándékukban tovább növelni a feszültséget, a hútik szerint a támadók „súlyos árat fognak fizetni”, és megesküdtek, hogy megtorolnak minden csapást. „Az USA és az Egyesült Királyság hamarosan rá fog jönni, hogy történelmük legnagyobb ostobaságát követték el” – írta Mohammed al-Bukhaiti húti vezető. „A világon minden ember választás előtt áll. Vagy a népirtás áldozatai mellé, vagy az elkövetők mellé áll”.