Az USA és az Egyesült Királyság katonai válaszcsapást fontolgathat a jemeni hútik ellen

háború
január 11., 20:55

Rendkívüli kormányülést hívott össze csütörtök estére Rishi Sunak brit miniszterelnök, ahol értesülések szerint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok katonai válaszáról lehet szó a jemeni hútik ellen.

A Vörös-tenger gázai háború által is sújtott déli részét november vége óta az Iránnal szövetséges, síita iszlamista hútik tartják rettegésben: először elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót, mert szerintük az valójában izraeli - az incidenst iráni terrorcselekménynek minősítették -, majd december elején amerikai hadihajókat és több kereskedelmi hajót ért húti drón- és rakétámadás a térségben, amiket Jemenből indítottak. Az izraeli védelmi erők szóvivője tagadta, hogy a hajók kapcsolatban álltak volna Izraellel.

A húti lázadók alakulata díszlépésben vonul fel Szanában, Jemen fővárosában.
photo_camera A húti lázadók alakulata díszlépésben vonul fel Szanában, Jemen fővárosában. Fotó: MOHAMMED HUWAIS/AFP

A húti vezetés előre közölte, hogy támadásokat fog intézni Izrael ellen, és már korábban figyelmeztetett, hogy célba vehetnek izraeli hajókat a Vörös-tengeren. Minden olyan hajó,

ami izraeli cégek tulajdonában van, izraeli zászlót visel, izraeli cégek üzemeltetik vagy izraeli zászló alatt hajózik, potenciális célpont lehet.A Pentagon már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett, hogy a támadások az Izrael és a Hamász közötti háború körüli közel-keleti tengeri támadások eszkalációjához vezethet. Az eseményeknek látszólag nincs köze ahhoz a támadáshoz, amit az iráni haditengerészet indított egy amerikainak hitt, valójában görög olajszállító tanker ellen az Ománi-öbölben, szintén a mai napon.

Kedd hajnalban egy brit hadihajó tizennyolc drónt, két cirkáló- és egy ballisztikus rakétát hatástalanított, amiket húti vadászgépek lőttek ki. A támadás annak ellenére történt, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság múlt héten figyelmeztették a csoportot, hogy fejezzék be a kereskedelmi hajók elleni támadásokat, ha el akarják kerülni a következményeket.

William Patey egykori közel-keleti brit nagykövet szerint „csak az hív össze rendkívüli kormányülést, aki azonnali katonai válaszlépést fontolgat”. Ehhez azonban a parlament jóváhagyására is szükség lehet.

(via SkyNews)