15 hónapig még biztosan börtönben marad Nargesz Mohammadi Nobel-békedíjas iráni aktivista

külföld
január 15., 12:06

Rendszerellenes propaganda terjesztése miatt újabb 15 hónapos börtönbüntetésre ítélték Iránban a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett, 2021 óta börtönben lévő Nargesz Mohammadit, írja az MTI az aktivista Instagram-oldala alapján.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az ítélet értelmében szabadlábra kerülése után Mohammadi két évig nem hagyhatja el Iránt, két évig nem lakhat Teheránban, valamint ugyanennyi ideig okostelefonja sem lehet, közölte a család, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, a nő egyáltalán mikor hagyhatja el a börtönt.

Az 51 éves aktivistát eddig 13 alkalommal vették őrizetbe, öt alkalommal ítélték el, összesen 31 évnyi börtönre, illetve 154 ostorcsapásra. Legutóbb 2021 márciusában tartóztatták le. Mohammadi tavaly kapta meg a Nobel-békedíjat, amiért hosszú ideje, jelentős személyes árat is vállalva küzd az iráni nők elnyomása ellen.

Az aktivistának jelentős szerepe volt az Iránon 2022 őszén végigsöprő tüntetéshullámban, ami azután robbant ki, hogy hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között meghalt a 22 éves Mahsza Amini. Szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt, és a hatóságok súlyosan bántalmazták.