Az Egyesült Államok szerint lelőttek egy, a hútik által ellenőrzött területről indított cirkálórakétát

külföld
január 15., 06:09

Az Egyesült Államok hadseregének közlése szerint vasárnap amerikai repülőgépek lőttek le egy cirkálórakétát, amit a jemeni húti fegyveresek által ellenőrzött területről lőttek ki a Vörös-tengeren egy amerikai romboló felé – írja a Reuters.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint nem történt sérülés vagy kár. A rakétát a jemeni Hodeidah kikötőváros közelében lőtték le.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok péntek hajnalban közel 30 húti célpontot támadtak, szombaton pedig a USS Carney romboló lőtt Tomahawk rakétákkal egy Sana'a, a jemeni főváros közelében található radarállomást. A cél a hútik távoli csapásmérő erejének gyengítése volt, mivel korábban sorozatban drónokkal és ballisztikus rakétákkal lőtték a tengeren áthaladó kereskedelmi hajókat. A hútik az elmúlt időszakban több kereskedelmi hajót is megtámadtak a Vörös-tengeren, mondván, hogy ezzel támogatják az izraeli erők által ostromlott Gázában a palesztinokat.

A történtek után Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt mondta, „privát üzenetet” küldtek Iránnak a jemeni hútikról. További részleteket nem közöltek.