Az OpenAI törölte a ChatGPT szabályzatából a katonai felhasználást tiltó részt

TECH
január 15., 10:07

Múlt héten csendben törölte a technológiájának katonai célú felhasználását kifejezetten tiltó szöveget a felhasználási szabályzatából az OpenAI, írja az Intercept. Január 10-ig az OpenAI használati irányelvek oldala tartalmazta a „fizikai sérülés magas kockázatával járó tevékenység tilalmát”, beleértve a „fegyverfejlesztést" és a „katonai és háborús” tevékenységet.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Az új irányelvben továbbra is szerepel a „szolgáltatásunkat ne használd arra, hogy kárt okozz magadnak vagy másoknak” rész, és példaként is említi a „fegyverek fejlesztését”, de a katonai felhasználásra vonatkozó általános tilalom eltűnt.

„Célunk volt, hogy olyan egyetemes elveket hozzunk létre, amiket könnyű megjegyezni és alkalmazni, különösen mivel eszközeinket most már világszerte használják a hétköznapi felhasználók” – mondta Niko Felix, az OpenAI szóvivője a lapnak. „Egy olyan elv, mint a »Ne árts másoknak« széles körű, mégis könnyen megfogható és számos kontextusban releváns. Emellett egyértelmű példaként hoztuk a fegyvereket és mások bántalmazását”.

Felix ugyanakkor azt nem volt hajlandó megmondani, hogy a homályosabb megfogalmazás minden katonai felhasználásra kiterjed-e. „Technológiánk bármilyen felhasználása - beleértve a hadsereg általi felhasználást is -, amely fegyverek kifejlesztésére vagy használatára, mások megsebesítésére vagy tulajdon megsemmisítésére irányul, tilos”.

Heidy Khlaaf, a Trail of Bits kiberbiztonsági cég mérnöki igazgatója szerint az új szabályzat a jogszerűséget helyezi előtérbe a biztonsággal szemben. „A két politika között határozott különbség van, mivel az előbbi egyértelműen körvonalazza, hogy a katonai és fegyverfejlesztés, valamint a hadviselés tilos, míg az utóbbi a rugalmasságot és a törvényeknek való megfelelést hangsúlyozza” – mondta.

A hadseregek a világ minden táján szívesen alkalmaznának gépi tanulási technikákat, hogy előnyre tegyenek szert. Tavaly az Intercept arról számolt be, hogy az OpenAI nem volt hajlandó megmondani, hogy a Pentagon és az amerikai hírszerzés növekvő érdeklődése ellenére is betartják-e a saját egyértelmű „katonai és hadviselési” tilalmukat.