Dávid-csillagot mutatott gólja után a kamerába, letartóztatták Törökországban az izraeli focistát

külföld
január 15., 07:06

Vasárnap volt a századik nap a Hamász Izrael elleni terrortámadása óta, erről emlékezett meg gólörömében a Törökországban játszó izraeli labdarúgó, Sagiv Jehezkel is. Hétfőre letartóztatták, klubja, az Antalyaspor pedig kirúgta őt, írja a Spiegel.

A 28 éves játékos a Trabzonspor elleni egyenlítő gólja után a bekötött kezét mutatta a kamerába, amin a „100 nap – 7.10” felirat és egy Dávid-csillag szerepelt. Yilmaz Tunc török igazságügyi miniszter az X-en megerősítette, hogy az antalyai ügyészség nyomozást indított Jehezkel ellen, gyűlöletre való nyilvános uszítással vádolják. A török média szerint a klub bejelentette, hogy ügyvédei dolgoznak az izraeli játékos szerződésének felbontásán. Jehezkel a klub tudta nélkül hajtotta végre akcióját, és még a Török Labdarúgó Szövetség (TFF) is teljesen elfogadhatatlannak nevezte a játékos viselkedését.

Izrael és Törökország között évek óta feszült a viszony, nyáron azonban a közeledés jelei mutatkoztak. A Hamász Izrael elleni támadása után Recep Tayyip Erdoğan török elnök kezdetben mérsékletre szólította fel Izraelt és a terrorszervezetet is.

Az izraeliek gázai akciói és a civil áldozatok magas száma miatt Erdogan bekeményített, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt „Gáza mészárosának” nevezte és Adolf Hitlerhez hasonlította, a Hamászról pedig azt mondta, hogy nem terrorszervezet.