Szilárd hajtóanyaggal működő hiperszonikus rakétát tesztelt Észak-Korea

külföld
január 15., 05:48

Észak-Korea vasárnap új, szilárd hajtóanyaggal működő, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétát tesztelt, közölte hétfőn a KCNA állami hírügynökség. A Reuters szerint a kilövést az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán elítélte.

photo_camera Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

A kilövés célja az új, többfokozatú, nagy tolóerejű szilárd hajtóanyagú hajtóművek és egy közepes hatótávolságú hiperszonikus, irányítható robbanófej megbízhatóságának tesztelése volt, írja a KCNA, ami szerint a teszt nem jelentett biztonsági fenyegetést a szomszédos országokra. A dél-koreai hadsereg közleménye szerint a teszteléssel Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait, és közölte, hogy Észak közvetlen provokációira „elsöprő válaszlépéseket” fog adni.

A két Korea közötti egyre növekszik a feszültség, Phenjan sorozatos interkontinentális ballisztikus rakétakilövései, első katonai kémműholdjának elindítása, valamint a Moszkvával való szoros kapcsolat aggasztja Washingtont és szövetségeseit.

A KCNA hétfői külön kommentárjában Észak-Korea azzal vádolta Szöult, hogy katonai gyakorlatokkal és fegyverkezési felhívásokkal fokozza a feszültséget a térségben. „Már egy kis szikra is hatalmas fizikai konfliktusok katalizátora lehet a két legellenségesebb ország között” – írják.