Irán rakétákkal lőtte az amerikai konzulátus környékét iraki Kurdisztánban, szerintük izraeli kémközpontokat támadtak

külföld
január 16., 07:41

Hétfő éjjel Irán rakétákkal lőtte az észak-iraki Erbíl egyik jómódú negyedét, azt, ahol az amerikai konzulátus is működik. Maga a konzulátus épülete nem sérült meg, de a támadásnak négy halálos áldozata és hat sebesültje van.

Az iráni Forradalmi Gárda azt állítja, hogy az iraki kurd régióban a Moszad egyik kurdisztáni főhadiszállását", az "izraeli kémközpontot" találták el. Egy másik közleményük szerint több ballisztikus rakétát lőttek ki az Iszlám Állam szíriai állásaira is.

Az ABC News szerint az Iráni Forradalmi Gárda nyolc célpontot támadott meg a konzulátus közelében, összesen tíz ballisztikus rakéta csapódott be az amerikai konzulátus környékén.

photo_camera Romok az iráni rakétatámadás után Erbílben. Fotó: KARZAN MOHAMMAD OTHMAN/Anadolu via AFP

Irán időnként megtámadja Iraki Kurdisztánt, Teherán azt állítja, hogy a régióban találhatók az iráni szakadárok kiképzőtáborai. Az Irán által támogatott iraki milíciák az Izrael és a Hamász között zajló háború kezdete óta több dróntámadást indítottak az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai csapatok bázisai ellen.

Az eddigi legsúlyosabb amerikai megtorló akció január 4-én volt, amikor Bagdadban egy dróntámadással az Irán-barát síita paramilitáris szervezet támadásokért felelős vezetőjét, Mustak Talib al-Szaidi ölték meg. Válaszul a mostanra Irán felé elkötelezett iraki kormány azt közölte, hogy kezdeményezi az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció kivonását Irakból.