A Mazsihisz nem akar szemkilövetős szobrot a zsinagógánál

MŰVÉSZET
január 17., 06:12

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Népszavának azt mondta, minden lehetséges módon tiltakozni fog, ha Szilágyi Ákos – Orbán Viktor legnagyobb rajongóinak egyike, aki általában pólóin viseli a miniszterelnököt azzal a felirattal: Leader of Europe – kezdeményezése hivatalossá válik, és felállíthatnák „a 2006-os eseményeket jelképező emlékművet”.

Bár ahogy Kaufmann Balázs írta nemrég, első ránézésre még akár az is felmerülhet bennünk, hogy a tervezett emlékmű azt ábrázolja, ahogy egy hányásában fekvő, részeg egyetemistát próbál rávenni a hazamenetelre a koleszos szobatárs, valójában azt a pillanatot ábrázolná, amikor egy Nagy László nevű tüntető szemét a rendőrök 2006. október 23-án gumilövedékkel kilőtték.

photo_camera Forrás: memento2006.com

A Mazsihisz most azt mondta, méltányolhatónak tart „minden olyan kezdeményezést, amely az ártatlanul meghurcolt, megsebesített, emberi jogaiban sértett áldozatoknak kíván emlékművet állítani”. Azt viszont ellenzi, hogy a magyar zsidóság legkiemelkedőbb, szimbolikus és tényleges történelmének, valamint jelenkori hitéletének helyszínén politikai akciók történjenek, aktuális politikai üzenetek jelenjenek meg akár ideiglenesen, akár tartósan. Illetve egyébként sem tudják támogatni, hogy a Dohány utcai zsinagóga előtti tér közvetlen közelében bármiféle, a holokauszttal és a zsidósággal össze nem függő szobor vagy egyéb emlékmű kapjon helyet.