Kiakadtak az EP-képviselők, szerintük szégyen, hogy Ursula von der Leyen idő előtt lelépett a Magyarország-vitáról

külföld
január 17., 17:44

Felháborodottan fogadta az Európai Parlament több képviselője, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök ott hagyta a Magyarországról szóló vitát – írja a Politico. Az elnököt arról a sokak által vitatott megegyezésről kérdezték, melynek értelmében decemberben több milliárd eurónyi uniós támogatáshoz juthatott hozzá Budapest. Az EP kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöld és szélsőbalos pártjai kedden közös határozati javaslatot nyújtottak be, ami a magyar kormányt és a vele szemben túl engedékeny Európai Bizottságot számonkérné.

Ursula von der Leyen 2023. szeptember 13-án Strasbourgban.
photo_camera Fotó: Frederick Florin/AFP

„Az Európai Bizottság elnöke – mint mindig – meghallgatja a felszólalók első körét, majd eltűnik. Ezt tiszteletlenségnek tartom az Európai Parlamenttel és szerződéses kötelezettségeivel szemben” – jelentette ki Sophie in 't Veld holland EP-képviselő az elnök korai távozása után.

Von der Leyen kedden beszédet mondott, amiben megvédte a megállapodást, melynek alapján mintegy 10 milliárd eurót szabadítottak fel Magyarország számára „Magyarország új törvényt fogadott el az igazságügyi reformról – mondta beszédében. – Erre volt szükség ahhoz, hogy megfeleljen a kohéziós alapok feltételeinek, ezt kértük, és ezt teljesítette.” Emellett további mintegy 20 milliárd eurónyi uniós forrás befagyasztva maradt – mutatott rá von der Leyen.

A különböző EP_frakciók azonban egyetértenek abban, hogy a Bizottság által kért magyarországi jogszabály-módosítások nem elégségesek és/vagy nem valósultak meg, „az elfogadott intézkedések nem nyújtanak elegendő biztosítékot a politikai befolyással szemben, és vagy megkerülhetők, vagy nem megfelelően alkalmazhatók”.

Ursula von de Leyen valóban nem várta meg a vita végét, távozása után Dimitriosz Papadimoulisz görög képviselő, az EP egyik alelnöke arról beszélt,

„a tény, hogy von der Leyen asszony nincs jelen, sértés az Európai Parlamentre nézve”.

A német Daniel Freund továbbra is úgy szólt von der Leyenhez, mintha még a teremben lenne. „Hagytad magad megzsarolni, a történelem legnagyobb kenőpénzét fizetted ki” – mondta jóval azután, hogy az elnök már távozott.