Tüntetők csaptak össze rohamrendőrökkel Oroszországban

külföld
január 17., 14:05

Könnygázzal és gumibotokkal oszlattak fel egy tüntetést az Oroszországhoz tartozó Baskírföldön, ahol egy jogvédő aktivista bebörtönzése ellen tiltakoztak több ezren szerdán – írja a BBC. A helyszínen készült felvételek alapján Fail Alcsinov támogatói összecsaptak a rohamrendőrökkel, a tömeg hógolyókat is dobált az ítéletet kihirdető bíróság közelében. Egy tüntető megsérült a fején, több tucatnyi embert őrizetbe vettek – közölte az OVD-Info emberi jogi csoport.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Alcsinovot gyűlöletkeltésért ítélték négy évre, ő azonban tagadja az ellene felhozott vádakat. A tárgyalásra és a tüntetésekre a baskírföldi Bajmakban került sor. A hatóságok vizsgálatot indítottak „tömeges zavargás” vádjával.

„Azt tanácsolom, térjenek észhez, ne tegyék tönkre az életüket” – figyelmeztette a tüntetőket Rafail Gyivajev baskír belügyminiszter.

A többnapos megmozdulás egyes jelentések szerint –20 Celsius-fok körüli hőmérsékletben zajlott. A tüntetők Alcsinov nevét kiabálták, néhányan megpróbálták elállni a bíróság bejáratát az ítélet kihirdetése után.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Alcsinovot azzal vádolják, hogy egy aranybányászati tervek elleni tüntetésen sértegette a vendégmunkásokat, állítólag „fekete embereknek” nevezte a közép-ázsiaiakat és a kaukázusiakat. Ő és támogatói azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy az általa használt baskír nyelvű szavak „szegény embereket” jelentenek, és tévesen fordították le azokat oroszra.

Alcsinov a baskírok etnikai identitásának megőrzése céljával létrehozott, alulról szerveződő Baskort mozgalom egyik vezetője volt, amit 2020-ban szélsőségesként bélyegeztek meg, majd betiltottak. Az aktivista régóta hangoztatta, hogy Oroszországban aránytalanul sok kisebbségit küldenek harcolni Ukrajnába.