Pakisztán visszalőtt Iránba, több robbanásban heten haltak meg, az irániak szerint csak nők és gyerekek

külföld
január 18., 06:44

Pakisztán katonai csapások sorozatát hajtotta végre az Iránon belüli szeparatista fegyveresek rejtekhelyei ellen – közölte csütörtökön a pakisztáni külügyminisztérium. Ez két napon belül a második fegyveres incidens a két ország több mint 900 kilométer hosszú határán, kedden ugyanis Irán lőtt át Pakisztánba, ami a pakisztániak szerint több gyerek halálát is okozta.

A pakisztáni erők közölték: „egy sor rendkívül összehangolt és célzott precíziós katonai csapást” hajtottak végre az Irán délkeleti részén fekvő Szisztán és Beludzsisztán tartományban (ennek területe csaknem kétszer akkora, mint Magyarországé). A „Marg Bar Sarmachar” elnevezésű hadműveletben – ez a kifejezés szabad fordításban annyit jelent, hogy „halál a szeparatistákra” – Iszlámábád tájékoztatása szerint „számos harcost” megöltek (a szarmacsar az Iránon belül élő pakisztáni szeparatista harcosok elnevezése).

Alireza Marhamati, az iráni tartomány kormányzóhelyettese az állami televíziónak adott interjújában viszont azt mondta: heten haltak meg a robbanásokban, három nő és négy gyermek, akik mindannyian külföldi állampolgárok. „Hajnali fél ötkor robbanások hallatszottak egy határ menti faluban, több rakétát lőttek ki a falura” - mondta Marhamati. Egy másik robbanás is történt egy Szaraván nevű város közelében, de annak nem voltak áldozatai.

A CNN megjegyzi: Pakisztán és Irán is régóta harcol a fegyveresek ellen a 900 kilométeres (560 mérföldes) határuk mentén fekvő nyugtalan beludzsiai régióban, de a legutóbbi incidens jelentős eszkalációt jelent a két szomszédos hatalom között, és a közel-keleti regionális ellenségeskedések fokozódnak Izrael Gázában zajló háborúja miatt. Pakisztán a csütörtök hajnali támadás után azt közölte, hogy „teljes mértékben tiszteletben tartja az Iráni Iszlám Köztársaság szuverenitását és területi integritását”, és az akció „egyetlen célja Pakisztán saját biztonságának és nemzeti érdekeinek megvédése volt.”