Soha nem játszottak még olyan hosszú tie-breaket egyéni Grand Slam-meccsen, mint amit Anna Blinkova megnyert

sport
január 18., 14:03

Történelmi eredménnyel jutott tovább az Australian Open harmadik fordulójába Anna Blinkova. Az orosz teniszező 6-4, 4-6, 7-6(20) arányban győzte le a torna harmadik kiemeltjét, a kazah Elena Ribakinát.

Anna Blinkova a győzelem pillanatában
photo_camera Anna Blinkova a győzelem pillanatában Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Ez azt jelenti, hogy az utolsó szett tie-breakjét 22-20-ra nyerte meg. Soha ilyen hosszú rövidítést nem játszottak még egyéni Grand Slam-meccsen. A meccslabdát itt lehet visszanézni:

A Grand Slam tornák többségén sokáig az volt a szabály, hogy a döntő szettben nem tie-break döntött, mindenképpen két game különbséggel kellett nyerni. Így játszhatott például John Isner és Nicholas Mahut 2010-ben döntő szett 70-68-ig a wimbledoni tornán.

A szabályokat azonban 2022-ben egységesítették, azóta már nemcsak a US Openen, hanem a másik három Grand Slam tornán is 10 pontos szuper tie-break dönt, ha 6-6-ra állnak a játékosok az utolsó szettben.

A leghosszabb tie-break rekordját egyébként két mérkőzés megosztva tartja. Aki Rahunen 1992-ben, a koppenhágai torna selejtezőjében Peter Nyborg ellen, Reilly Opelka pedig a 2022-es Dallas Open elődöntőjében John Isner ellen nyert tie-breaket 24-22 arányban.