Huszonhétből huszonhat EU-tag megszavazta az európai sajtószabadság-törvényről született megállapodást – vajon ki nem?

Média
január 19., 16:31

Az uniós tagállamok nagyköveti tanácsa pénteken jóváhagyta az európai sajtószabadság -törvény szövegéről született kompromisszumot, írja a Népszava. Csak a magyar kormány képviselője szavazott nemmel, de ez nem akadályozhatta meg a döntést, elég volt a tagállamok minősített többségének az egyetértése.

A jogszabályról az EP kulturális bizottsága jövő kedden, a plenáris ülése várhatóan márciusban szavaz. Ha elfogadják, az előírásai 2025 közepén lépnek hatályba.

Hogy a tervezett rendelet jó irány az európai sajtószabadság védelme érdekében, azt jelzi, hogy Orbán Viktor már októberben azt írta az X-en (Twitteren), hogy ellenzi a tervezett uniós rendeletet, és ezzel Elon Musk is egyetértett. Orbán szerint ez egy „újabb szabadságellenes javaslat”, ami „a média teljes ellenőrzését” jelentené, utalt a kommunista és a náci időkre is.

Mindeközben épp Magyarország az, ahol a független, a hatalom működését megmutató sajtó működését fokozatosan igyekeznek ellehetetleníteni, legújabban a szuverenitásvédelmi törvénnyel. Közben az általuk ideálisan tartott média nem más, mint egy olcsó propagandagyár, ahol a legkisebb jó hír is hír, miközben a kezükben lévő média mindenkit lejárat az aki-nincs-velünk-ellenünk-van logikája szerint. Erről szóló filmünket itt nézheted meg.