Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel „magába zárkózó, ideologikus, erőszakos központtá vált”

POLITIKA
január 21., 10:46

„Már mindennek a vége”, hogy Magyarországot a szavazati jog elvételével fenyegetik az Európai Tanácsban, mondta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI tudósítási szerint. Csütörtökön elfogadták a javaslatot, aminek értelmében az Európai Parlament felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy lépjenek a jogállamiságot sorozatban megsértő Magyarország ügyében. A képviselő szerint az EP szélsőséges irányba mozdult el.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõje
photo_camera Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõje Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Az EP pert is indíthat a Bizottság ellen, amiért az annak ellenére folyósította a Magyarországnak járó támogatás egy befagyasztott részletét, hogy az ország az EP szerint nem teljesítette a jogállamisági feltételeket, de szerepelt a felvetések között Magyarország szavazati jogának elvétele az Európai Tanácsban. A szavazás politikailag jelentőssé válhat, de nem feltétlenül lesz gyakorlati következménye.

Hidvéghi szerint a legfontosabb kérdésekről Nyugat-Európában nem kérdezik meg az emberek véleményét, az átlagember csak azzal szembesül, hogy megkérdezése nélkül „alapvető változásokat erőltetnek a migráció, a társadalom megváltoztatása, az LMBTQ-témában vagy a háború kérdésében”.

Ezután arra jutott, hogy „ami Brüsszelben folyik, az nem tükrözi az emberek többségének véleményét, Brüsszel magába zárkózó, ideologikus, erőszakos központtá vált, ami ellen fel kell lépni”. Ennek egyik eszköze Magyarországon, hogy megkérdezik az embereket, ezért tartanak nemzeti konzultációt, melynek most zárult le egy újabb, állítása szerint nagyon sikeres köre. Szentkirályi Alexandra a csütörtöki kormányinfón azt mondta, lezárult a nemzeti konzultáció, összesen 1 518 455-en töltötték ki az íveket, a kiértékelés folyamatban van.