A semmiből robbant be egy 19 éves magyar középhátvéd a spanyol listavezető csapatába

sport
január 22., 13:16

Egészen kivételesen indul a spanyol bajnokság listavezető csapatában játszó Yaakobishvili Antal felnőtt játékos-pályafutása. A 19 éves, idehaza többek között az MTK-ban nevelkedett középhátvéd öt nappal ezelőtt mutatkozott be a Girona első csapatában egy spanyolkupa-meccsen, vasárnap pedig a 30. perctől a pályán volt a Sevilla ellen. A 35-ös számú mezének hátán keresztneve, az Antal volt olvasható. A kupameccsen 3-1-re, a bajnoki 5-1-re nyert a Girona, Yaakobishvili hibátlan teljesítményt nyújtott, edzője áradozott róla. A bajnokin 3-1-nél lépett pályára, vagyis nem kaptak gólt vele.

Több okból is nagy szó az ő szereplése.

  • A Girona nagy meglepetésre vezeti a bajnokságot a Real Madrid, és a Barcelona előtt, egyelőre semmi jele nincs annak, hogy kipukkadnának. (A Girona és a Manchester City tulajdonosa is a City Football Group.) Játékuk nem a védekezésről szól, 51 gólt szereztek 21 meccsen, náluk több gólt senki sem lőtt. Alighanem Puskás Ferenc óta nem fordult elő, hogy egy magyar játsszon a spanyol bajnokság éllovasában.
  • A középhátvéd posztján általában rutinos játékosok szerepelnek, különösen, ha egy csapat az egyik topligát vezeti. Nos, Yaakobishvili 19 évesen állja meg helyét a posztján. A csapat másik négy középhátvédje, akik közül hárman sérüléssel bajlódnak, 23, 32, 33 és 34 évesek. A rutinos, a Bayern Münchent vagy a Manchester Unitedet is megjárt 104-szeres holland válogatott Daley Blind mellett játszott, ami megkönnyítette a bemutatkozását.
  • A topligák közül magyar játékossal a Bundesligában találkozni leginkább, néha a Serie A-ban is, idén berobbant a Premier League-be Szoboszlai és Kerkez, de a La Ligába jutnak el legritkábban magyarok. Utoljára Pintér Ádám lépett pályára a bajnokságból abban az évben kieső kieső Zaragoza színeiben 2013 júniusában, előtte pár évvel pedig Vadócz Krisztián az Osasunában. (Az ezredforduló után a Bundesligában 28, a Serie A-ban 13, a Premier League-ben 11, a La Ligában Yaakobishvilivel együtt csupán három magyar szerepelt.)
Yaakobishvili Antal, a Girona védelmének egyik oszlopa 2024. január 21-én.
photo_camera Yaakobishvili a védelem egyik oszlopa Fotó: Urbanandsport/NurPhoto via AFP

A pályafutását a Baráti Bőrlabda FC-ben kezdő, Budapesten született Yaakobishvili Antal magyar, izraeli és grúz állampolgár, 2021 óta tagja a korosztályos magyar válogatottaknak. Marco Rossi keretében még nem szerepelt. Mivel állampolgársága okán három válogatottban is pályára léphet még, így nem elképzelhetetlen, hogy versenyfutás kezdődik érte, amit az a válogatott nyer meg, amelyik felnőttcsapatában először lép pályára tétmérkőzésen. Az eddigi nyilatkozatok alapján Yaakobishvili egyértelműen a magyar válogatottat választaná felnőtt szinten is, de úgy érzi, egyelőre az U21-es csapatban kell fejlődnie, ahol csak tavaly novemberben lépett pályára először. Nem lenne meglepetés, ha tavasszal helyet kapna Rossi keretében.

Az x-en a Girona budapesti császárnak, azaz kaisernek nevezte játékosát, utalva az ezen a poszton játszó Franz Beckenbauerre, a császárra. Vezetőedzőjük, Míchel Sánchez pedig viccesen a klub sztárigazolásának nevezte.

link Forrás

És ez még nem elég. Yaakobishvili Antalnak ugyanis van egy testvére, a 17 éves Áron, aki a Barcelona korosztályos csapatiban véd, sőt, novemberben a Rayo Vallecano ellen ült már a nagycsapat kispadján. Antal azt nyilatkozta bemutatkozása után, hogy egészen elképesztő lenne, ha májusban, a Girona–Barcelona meccsen mindketten csapatuk keretében lennének.

Visszatérve Yaakobishvili Antalra: fiatal játékosról van szó, ilyen korban gyakran hullámzó még a teljesítményük, különösen egy ilyen magas színvonalú bajnokságban. Azon sem kell csodálkozni, ha a sérültek felépülésével a B csapatban kap majd helyet. Akárhogy is lesz: ezt a parádés bemutatkozást senki sem veheti el tőle.