Elhunytnak nyilvánítottak két amerikai kommandóst, akik az Ádeni-öbölben tűntek el egy támadás során

külföld
január 22., 07:49

Az amerikai haditengerészet elhunytnak nyilvánította az Ádeni-öbölben eltűnt két SEAL katonáját. A különleges kommandósok egy iráni fegyvereket szállító hajó elleni rajtaütésben vettek részt a hónap elején. A kimerítő keresést követően nem találták meg őket, és státuszukat elhunytra változtatták – közölték katonai tisztviselők vasárnap.

„Gyászoljuk a haditengerészet két különleges harcosának elvesztését, és örökké tisztelni fogjuk áldozatvállalásukat és példájukat. Imáink ezekben az időkben a SEAL-ek családjával, barátaikkal, az amerikai haditengerészettel és az egész különleges műveleti közösséggel vannak” – írta az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának X-fiókján Michael Erik Kurilla tábornok.

link Forrás

Az Egyesült Államok, Spanyolország és Japán közös művelete során több mint 21 000 négyzetmérföldnyi óceánfelületet kutattak át az eltűnt SEAL-ek után – írják.

Az amerikai haditengerészet USS Carney nevű rombolója húszi rakétákat és drónokat lő ki a Vörös-tengeren
photo_camera Az amerikai haditengerészet USS Carney nevű rombolója húszi rakétákat és drónokat lő ki a Vörös-tengeren Fotó: AARON LAU/AFP

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság január 11-én légicsapások sorozatát indította a húszik több tucat célpontja ellen. A csapások – amelyeket Ausztrália, Bahrein, Hollandia és Kanada is támogatott – azután kezdődtek, hogy a lázadók figyelmen kívül hagyták azt az ultimátumot, hogy hagyjanak fel a térségben elkövetett támadásaikkal. Washington szerint a légicsapások „csökkenteni fogják a húszik képességeit, hogy folytassák a Vörös-tengeren, a Bab-el-Mandeb-szorosban és az Ádeni-öbölben a nemzetközi és kereskedelmi hajózás elleni vakmerő támadásaikat”.

Jemenben polgárháború pusztít, amely 2015-ben eszkalálódott, amikor a húszik átvették az ország nyugati részének nagy részét a nemzetközileg elismert kormánytól, és a szaúdi vezetésű koalíció beavatkozott, hogy helyreállítsa uralmát.