Újabb amerikai légicsapások Jemenben, a húti lázadók újabb 14 rakétáját semmisítették meg

külföld
január 18., 06:11

Az Egyesült Államok negyedszer hajtott végre légicsapásokat az Irán által támogatott hútik ellen Jemenben – erősítette meg szerda éjjel a Pentagon. Az amerikai erők most 14 rakétát vettek célba, amelyeket az Egyesült Államok szerint a Vörös-tengeri hajózás elleni támadásokra szánhattak a Washington által globális terrorizmussal vádolt, Irán támogatását élvező hútik.

A fegyvereket az amerikai haditengerészet hajóiról kilőtt Tomahawk rakétákkal találták el. Amerikai tisztviselők szerint ezek a szerdai csapások megelőző jellegűek voltak, és olyan, indítósínen lévő rakétákat semmisítettek meg, amelyeket a közeljövőben lőttek volna ki.

Az amerikai haditengerészet USS Carney nevű rombolója húszi rakétákat és drónokat lő ki a Vörös-tengeren
photo_camera Az amerikai haditengerészet USS Carney nevű rombolója húti rakétákat és drónokat lő ki a Vörös-tengeren Fotó: AARON LAU/AFP

A hútik novemberben kezdték támadni az áruszállító hajókat a Vörös-tengeren, ami a világkereskedelem egyik legfontosabb és legforgalmasabb hajózási útvonala. Azzal érveltek, hogy ezzel Izrael gázai katonai műveletére reagálnak. Azóta több tucat hajót támadtak meg, nem sokkal a mostani amerikai légicsapás előtt, a héten már másodszor, egy amerikai tulajdonú és üzemeltetésű hajóra csaptak le.

Az M/V Genco Picardy nevű, ömlesztett árut szállító hajót az Ádeni-öbölben el is találták. A hajó kisebb károkat szenvedett, de a legénység egyetlen tagja sem sérült meg a támadásban. Hétfőn a hútik egy másik amerikai hajót is eltaláltak egy ballisztikus rakétával, az volt az első sikeres támadásuk amerikai hajó ellen a hadjáratuk kezdete óta.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság január 11-én légicsapások sorozatát indította a hútik több tucat célpontja ellen, a mostani akcióból azonban a britek kimaradtak. A csapások – amelyeket Ausztrália, Bahrein, Hollandia és Kanada is támogatott – azután kezdődtek, hogy a lázadók figyelmen kívül hagyták azt az ultimátumot, hogy hagyjanak fel a térségben elkövetett támadásaikkal. Washington szerint a légicsapások „csökkenteni fogják a hútik képességeit, hogy folytassák a Vörös-tengeren, a Bab-el-Mandeb-szorosban és az Ádeni-öbölben a nemzetközi és kereskedelmi hajózás elleni vakmerő támadásaikat”.

Jemenben polgárháború pusztít, amely 2015-ben eszkalálódott, amikor a hútik átvették az ország nyugati részének nagy részét a nemzetközileg elismert kormánytól, és a szaúdi vezetésű koalíció beavatkozott, hogy helyreállítsa uralmát. A harcok több mint 160 000 ember halálát okozták, és a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát váltották ki, írja a BBC.