Kijev azt üzeni Ficónak, hogy Ukrajna nem fog lemondani a területeiről

háború
január 22., 19:28

Kijev visszautasította Robert Fico szlovák miniszterelnök ötletét, hogy Ukrajna adjon fel területeket az ország orosz megszállóinak javára. „Legyünk őszinték: ha nincs biztonság Ukrajnában, az azt jelenti, hogy nincs biztonság Szlovákiában vagy egész Európában. Együtt kell dolgoznunk, hogy közelebb hozzuk Ukrajna győzelmét” – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Fico szombaton a szlovák köztévének azt mondta: „Mit gondolnak? Hogy Oroszország elhagyja majd a Krímet, Donbaszt és Luhanszkot? Ez nem reális.” Azt mondta, a háború csak akkor érhet véget, ha Ukrajna területének egy részét feladja. Szerdán fog találkozni az ukrán miniszterelnökkel, és azt mondta, jelezni fogja Denisz Smihalnak, hogy Szlovákia nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, és fegyvereket sem szállítanak többé az ukránoknak. Fico arról is beszélt, hogy Ukrajna Washington „teljes befolyása alatt áll”, és „a világ egyik legkorruptabb nemzete”.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Nikolenko azt mondta: „A területi integritást illetően nem lehet kompromisszumot kötni. Sem Ukrajnának, sem Szlovákiának, sem más országnak. Ukrajna és partnerei erőfeszítéseket tesznek az oroszok eltávolítására a Krím-félszigetről, Donbászból és Luhanszkból, hogy ne menjenek tovább, különösen Kassába vagy Eperjesre és más szlovák régiókba.” (Politico)