Vagyonelkobzással fogják büntetni a háború kritikusait Oroszországban

külföld
január 22., 17:43

Törvényjavaslatot dolgozott ki a Kreml az ukrajnai háború kritikusai ellen, így vagyonelkobzással büntetnék többek között „az orosz hadsereg lejáratását” vagy külföldi szankciók követelését. Az orosz büntetőtörvénykönyvre vonatkozó jogszabálytervezetet Állami Dumában, a fő politikai pártok támogatták, és valószínűleg törvénybe is iktatják.

A törvényjavaslat értelmében a kormány bírósági végzéssel lefoglalhatja az illegális tevékenység finanszírozására használt vagy arra szánt pénzeket és vagyontárgyakat, vagy olyanokét, akikről feltételezhető, hogy veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

Azt is lehetővé tenné a bűnüldöző szerveknek, hogy lefoglalják azokat a tiszteletdíjakat, amiket újságírók vagy kutatók kapnak az ukrajnai invázióról szóló „hamis információk” írásáért, vagy ehelyett lefoglalhassanak más, értékesebb vagyontárgyakat (például autókat vagy lakásokat).

Az orosz kormány nem titkolta, hogy a háborúellenes oroszokat célozza meg a múlt hét végén bejelentett új törvényekkel. A háború 2022. februári eszkalációja óta az orosz kormány egy sor törvényt fogadott el, hogy büntesse azokat, akik kritizálják a háborút vagy információkat terjesztenek az orosz háborús bűnökről Ukrajnában.

photo_camera Illusztráció: Jurij Kabdonov/AFP

„Szükséges volt megbüntetni azokat a gazembereket, köztük kulturális személyiségeket, akik támogatják a nácikat, lejáratják országunkat, a háborúban részt vevő katonákat és tiszteket” – mondta Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke. „Bárki, aki megpróbálja elpusztítani Oroszországot, elárulja, meg kell büntetni, ahogy megérdemli, és meg kell térítenie az országnak okozott kárt a tulajdona terhére” – mondta.

Az oroszok vagyonát elkoboznák, ha bűnösnek találják őket a hadsereggel kapcsolatos hamis információk terjesztésében, a hadsereg lejáratásában, Oroszország elleni szankciók kihirdetésében, szélsőségességre/nácizmusra való felhívásban vagy állambiztonságot veszélyeztető cselekményekben.

A törvény szerint azok is célponttá válnának, akik „segítenek az Oroszországot nem tartalmazó nemzetközi szervezetek határozatainak végrehajtásában”, például a Nemzetközi Büntetőbíróság Putyin elleni elfogatóparancsában.

A törvény megkönnyíti a kormánynak a háborúellenes oroszok megbüntetését, akik közül sokan elmenekültek az országból. „A javasolt módosítások főként a »belső ellenség« (a háború ellenzői) elleni küzdelemre irányulnak, akik terjesztik a véleményüket és megpróbálnak meggyőzni másokat” – mondta Maria Nemova, a Memorial jogvédő csoport ügyvédje.

Jevgenyij Szmirnov, a First Department független jogi iroda vezetője szerint a törvényjavaslat „új eszközt ad az orosz bűnüldöző szerveknek, hogy nyomást gyakoroljanak azokra, akik nem értenek egyet az orosz hatóságok politikájával”.

A törvény azt is lehetővé teszi az orosz bíróságoknak, hogy elvegyék a nyilvános kitüntetéseket azoktól, akik felszólalnak a háború ellen, majd bíróság elé állítják őket a hadsereg hiteltelenítéséért vagy a konfliktussal kapcsolatos „hamis információk” terjesztéséért. (Guardian)