A Fudan egyetem sehol, de a fenntartására létrehozott alapítvány egy éven belül a harmadik főigazgatót kapja

belföld
január 23., 06:01

Egy éven belül a harmadik főigazgatóját fogyasztja a kínai Fudan Egyetem egyelőre nem is létező budapesti kampuszának fenntartására még 2021-ben létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány, írja a Hvg.hu.

A cégbíróságra december 22-én leadott, január 8-án jogerőre emelkedett változásbejegyzési kérelem szerint az eddigi főigazgató, a sinológus Szilas Cecília nemcsak ebből a vezető pozíciójából távozott, hanem a kuratóriumi tagsága is megszűnt az alapítványnál. Szilas 2021 nyara, az alapítvány létrehozása óta ott van a Fudant működtetni hivatott szervezetben. Korábban, 2014-2017 között pekingi nagykövet volt, idő előtt hívták vissza, hogy a helyét Pesti Imre fideszes képviselő fia vehesse át. 2021-ben miniszterelnöki tanácsadó lett, a következő évben azzal került be a hírekbe, hogy a Pegasus kémszoftver egyik célpontja volt.

Szilast a kuratóriumban és a főigazgatói poszton is az Harsányi Péter váltja, aki a Fudan Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját betöltő Csák János kulturális és innovációs miniszter politikai tanácsadója. Korábban, 2019-2022 között a növekedés.hu gazdasági hírportál szerzője és kutatási igazgatója volt, a Hvg.hu szerint sem az egyetemi-felsőoktatási szférához, sem Kínához nincs köze. Mivel azonban a Fudan-beruházás évek óta áll, ez valójában mindegy is.