Tusk Orbánról: Akik csendben támogatják Putyint, elárulják Európát

külföld
január 23., 10:32

Hétfőn Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki tavaly került hatalomra, miután az autoriter politikát folytató Orbán-szövetséges korábbi kormánypárt a választások után elveszítette parlamenti többségét (itt írtunk arról, hogy a lengyel kormányváltásnak mi a jelentősége, és hogy az miért fáj annyira a magyar kormánymédiának). Tusk az Euractiv tudósítása szerint nemcsak a két ország között az ukrán agrártermékek uniós piacra beengedése közötti konfliktusról és Ukrajna katonai és politikai támogatásának fenntartásától beszélt, hanem Orbán Viktorról is, aki Európa elárulásával vádolt.

photo_camera Donald Tusk és Volodimir Zelenszkij Kijevben / fotó: AFP

„Azok, akik csendben Putyint támogatják, mindenféleképpen elárulják Európát. Az emberek erre emlékezni fognak, és nem fognak nekik megbocsátani.” Az UNN ukrán hírügynökség beszámolója szerint arról is beszélt: „Valaki egyszer azt mondta, hogy a pokol legsötétebb bugyra azoknak van fenntartva, akik erkölcsi konfliktusok idején semlegesnek tettetik magukat. Ma, aki a szabad világban semlegesnek tetteti magát, egyforma távolságot tart Ukrajnától és Oroszországtól, az megérdemli a politikai pokol legsötétebb bugyrait” – mondta.

Arról is beszélt: változatlanul meggyőződése, hogy az unió „Orbánnal vagy nélküle”, de megtalálja a módját annak, hogy támogatást biztosítson Ukrajna uniós integrációjához és gyorssegélyt nyújtson a lassan két éve orosz agressziótól szenvedő országnak. Orbán az Európai Tanács decemberi ülésén megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot, de az uniós vezetők február 1-jén rendkívüli csúcstalálkozón újra összeülnek, hogy ismét megvitassák a kérdést.

Tusk szavait Szijjártó Péter külügyminiszter lényegében kikérte magának. Magyarország szuverenitását emlegetve azt mondta, hogy a kormánynak joga van saját álláspontot képviselni, valamint úgy fogalmazott, hogy Tusk a „tisztelet teljes hiányáról tanúbizonyságot téve, keresetlen szavakkal támadta” a magyar kormány álláspontját.