A Kreml nem tekinti ellenfélnek a Putyin ellen induló elnökjelöltet

külföld
január 24., 14:20

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, a Kreml nem tekinti Vlagyimir Putyin riválisának Borisz Nagyezsdin volt parlamenti képviselőt, aki indulna az orosz elnökválasztáson, írja a Meduza.

photo_camera Borisz Nagyezsdin Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Újságírók a szóvivőt arra kérték, kommentálja az információt, miszerint Nagyezsdin indulását egyeztették a Kremllel. „Semmilyen módon nem tudom kommentálni, a Központi Választási Bizottságot kell keresni. Alkotmányos joga van minden orosz állampolgárnak, aki megfelel bizonyos kritériumoknak, hogy induljon az elnökválasztáson. És ezt egyáltalán nem kell egyeztetni senkivel, van egy bizonyos folyamata a jelölésnek, amit teljesíteni kell” – mondta Peszkov.

A háborúellenes ellenzéki politikus tavaly év végén jelentette be, hogy indul az orosz elnöki posztért. A választási bizottság december 28-án engedélyezte számára az aláírásgyűjtést, az első három hétben 25 ezer ajánlást sikerült összegyűjtenie.

Miután Nagyezsdin mögé ismert ellenzéki politikusok is beálltak, az aláírások száma növekedni kezdett, sőt sorok alakultak ki a gyűjtőhelyeken. Január 23-án a politikus a honlapján bejelentette, 100 ezer aláírást gyűjtött össze, de folytatja a programot. A választások esélyes értelemszerűen Putyin, legfőbb kihívója, Alekszej Navalnij egy szibériai telepen tölti több évtizedes büntetését.