A NATO-főtitkár felszólította Magyarországot, hogy kövesse Törökország példáját, és hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását

külföld
január 24., 05:32

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedd éjszaka amellett, hogy üdvözölte a török parlament döntését, amellyel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy. „Számítok Magyarországra, arra, hogy a törvényhozásuk a lehető leghamarabb elvégzi a ratifikációt” – mondta.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor a 2023-as vilniusi NATO-csúcson
photo_camera Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor a 2023-as vilniusi NATO-csúcson Fotó: CELESTINO ARCE/NurPhoto via AFP

A Reuters azt írja: „ Erdoğan várhatóan napokon belül aláírja a jogszabályt, így Magyarország – amely miniszterelnöke, Orbán Viktor baráti kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – az egyetlen tagállam, amely nem hagyta jóvá Svédország csatlakozását.” A lap emlékeztet arra, hogy a magyar parlament február közepéig nem ülésezik.

Stoltenberg arról is beszélt: „a NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat”.

A török parlament plenáris ülése kedden este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. A ratifikációt még az elnöknek is alá kell írnia, illetve a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy hatályba léphessen. Ez a két lépés várhatóan pár napon belül megtörténik.

A magyar kormány, amely képviselői korábban többször elmondták, hogy nem hazánk fogja utolsóként ratifikálni a svédek NATO-csatlakozását, kedden annyit tett, hogy Orbán Viktor meghívta Budapestre Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt. Az invitálásra a svéd külügyminiszter úgy reagált: nem lát okot arra, hogy Magyarországon tárgyaljanak a NATO-csatlakozásról, de „elemzik a levél tartalmát”.