Nyilvánosságra hozták azt a levelet, amiben Orbán Budapestre hívta a svéd miniszterelnököt

POLITIKA
január 24., 07:50

Publikálták a levelet, amiben Orbán Viktor január 23-án magyarországi látogatásra hívta Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt, miután kiderült, hogy Törökország is ratifikálta a svédek NATO-csatlakozási kérelmét.

Ugyanez magyarul:

„Kedves miniszterelnök úr!

Európa válságok és bizonytalanságok korszaka előtt áll. Ennek a fényében országaink kapcsolatai - mind a bilaterális, mind a nemzetközi szervezetek tagjaiként ápolt kapcsolatok - egyre nagyobb fontosságúak.
Meggyőződésem, hogy a Svédország és Magyarország közötti bármilyen politikai vagy biztonsági megállapodás alapjának az egymás iránt táplált, kölcsönösen erős bizalomnak kell lennie. A magyar kormány ennek szellemében javasolta a magyar országgyűlésnek, hogy ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérését. A kölcsönös bizalom a parlamenti vitáink során is kiemelt szempont volt.
Úgy hiszem, hogy az intenzívebb politikai párbeszéd hozzájárulhat a kölcsönös bizalom megerősítéséhez országaink és intézményeink között, lehetővé téve, hogy tovább erősítsük politikai és biztonsági megállapodásainkat.
Mindezekre tekintettel meghívom Önt, hogy a legelső alkalmas időpontban látogasson el Magyarországra, hogy eszmét cserélhessünk minden közös ügyünkről, így az összetett bilaterális kapcsolatainkról, a biztonsági és védelmi politika terén várható jövőbeli együttműködésünkről és Magyarország közelgő soros elnökségéről az Európai Unió Tanácsában.

Üdvözlettel:

Orbán Viktor”

A levél tartalma annak stockholmi fogadtatása miatt érdekes.

A svéd külügyminiszter, Tobias Billström ugyanis azt mondta, hogy a levél hangvétele eltér Orbánnak a témában publikált Twitter-posztjától, ami a következő volt:

“Ma levélben hívtam meg magyarországi látogatásra Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt, hogy Svédország NATO-csatlakozásról tárgyaljunk”.A levél kézhezvétele után Billström arról is beszélt: nem lát okot arra, hogy Magyarországgal tárgyaljon Svédország NATO-csatlakozásáról. Azt is hozzátette, hogy

„amit természetesen remélünk, az az, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a NATO-tagságot.”A külügyminiszter szerint ezzel együtt végiggondolják a meghívást, elemzik a levél tartalmát.