Észak-Korea robotrepülőgépeket lőtt ki, válaszul a dél-koreai védelmi miniszter szigorú fellépésre utasította a vadászpilótáit

külföld
január 24., 10:21

Észak-Korea több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki szerdán a Sárga-tenger felé. Egy nappal azután, hogy cirkálórakétákat lőtt ki a tengerbe.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint az objektumok körkörös pályán haladtak a Phenjantól nyugatra lévő vizek felé, a ballisztikus rakétáknál alacsonyabban. A nukleáris robbanófejek szállítására is alkalmas robotrepülőgépeket valószínűleg földről indították.

Kim Dzsongun
photo_camera Kim Dzsongun Fotó: STR/AFP

Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter az akcióra reagálva felszólította a
hadsereg vadászpilótáit, hogy bármilyen észak-koreai provokáció esetén szigorúan lépjenek fel. Használják ki a vadászgépek lopakodórendszerét és precíziós csapásmérő technológiáját.

A miniszter azt mondta, hogy amennyiben az észak-koreai vezetés a legrosszabb döntést hozza, és háborúba kezd, az a rezsim végét fogja jelenteni.

A dél-koreai haditengerészet különleges egysége egyébként éppen 10 napos kiképzést teljesített a félsziget keleti partjainál, az egyik Észak-Koreával határos tartományban.

A kiképzés célja a készenlét erősítése volt, miután Észak-Korea a közelmúltban tüzérségi akciót hajtott végre, valamint fegyvereket tesztelt egy vitatott tengeri határ közelében.

(via MTI)