Másodfokon is jogsértőnek minősítette a bíróság, hogy az RTL műsorában röhögve aláztak egy kolumbiai gyereket

Média
január 24., 17:37

Megsértette az emberi méltóságot az RTL „Celeb vagyok, ments ki innen!” című realityműsorának 2022. október 18-án sugárzott epizódja, amikor a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megjegyzéseket tettek a Pedritónak hívott kolumbiai kisfiú testalkatára és táplálkozására, és más módon is gúnyolódtak rajta, írja a Fővárosi Ítélőtábla friss döntése.

photo_camera Sebestyén Balázs, Pedrito és Vadon Jani Forrás: RTL Klub

Az NMHH tavaly májusban a műsor méltóságsértő jellege miatt kétmillió forint bírságot szabott ki az RTL-re, és a jogsértés tényéről tájékoztató nyilatkozat közzétételére is kötelezte.

Az RTL perelt a döntés miatt, de mind az elsőfokú bíróság, mind az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Médiatanácsnak adott igazat. A médiaszolgáltató olyan üzenetet közvetített, ami „a testszégyenítés létjogosultságát, hatásait, illetve a bántalmazó kultúrát erősíthette” – olvasható az indokolásban. Azt is írják, hogy a Pedritónak hívott kisfiú koránál fogva nem lehetett tisztában szerepeltetésének valódi céljával, és nem számolhatott annak következményeivel.

A bírósági döntésben szerepel, hogy nem fikciós műfajról van szó, hanem valóságshow-ról, tehát lényegtelen, hogy a műsorszámnak volt-e pontos forgatókönyve, vagy a szereplők improvizáltak-e. A műsorszám tartalmát ugyanis a nézők felé közvetített üzenet szempontjából kell vizsgálni, a néző pedig a valóságshow műfaját úgy értelmezi, hogy abban a valóságot látja, azaz nem megrendezett jelenetet.