Zelenszkij nemzetközi vizsgálatot sürget a Belgorodnál lelőtt repülőgép ügyében

háború
január 25., 13:36

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett szerda esti beszédében az ukrán elnök az oroszországi Belgorodnál lezuhant, Moszkva szerint ukrán hadifoglyok tucatjait szállító, orosz katonai repülőgép ügyében.

Volodimir Zelenszkij megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át Kijev összes információját az ügyről Ukrajna külföldi partnereinek is. Szerinte Moszkva „játékot űz az ukrán foglyok életével, illetve azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel”.

Volodimir Zelenszkij Kijevben 2023. február 17-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij Kijevben 2023. február 17-én. Fotó: AFP

Zelenszkij felszólításához csatlakozott Dmitro Lubinec ukrán ombudsman is, aki a köztévében azt mondta, az ügyben levelet írt az ENSZ-nek – nem pontosítva, melyik szervezetének – és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) is.

„Mi megteszünk mindent, hogy ez a vizsgálat elinduljon. De biztos vagyok abban, hogy az orosz fél, bár harsány nyilatkozatokat tesz majd, senkit sem enged be az országba. Nem fognak átadni semmiféle anyagot elemzésre, egyszerűen csak Ukrajnára mutogatnak majd” – szögezte le Lubinec. Nem biztos abban, hogy a repülőgépen valóban hadifoglyok utaztak – mondta.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elkezdte az ügyben a saját vizsgálatát.

Fogolycsere helyett

Az Il-76-os gép szerdán, Belgorod térségében zuhant le, kb. 50 km-re az ukrán határtól, az orosz védelmi minisztérium szerint a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, 6 fős személyzettel és 3 fogolykísérővel. Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke azt állította, hogy a repülőgépet három nyugati gyártmányú rakéta találta el, és a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani.

A tárca szerint az ukrán hadsereg lőtte le a gépet, a Kreml pedig kiemelte, hogy a foglyokat éppen fogolycserére szállították volna. Az ukrán hírszerzés annyit közölt, hogy szerdára valóban tervben volt egy fogolycsere a felek között, de ez nem valósult meg. A korábban megbeszéltek szerint 192 ukrán foglyot cseréltek volna ki ugyanennyi orosz fogolyra.

Kijev közölte, hogy egyelőre nincs megbízható értesülésük arról, kik és hányan utaztak a gép fedélzetén, az ukrán titkosszolgálatok pedig kiemelték, hogy az ukrán félnek nem jelezték, hogy biztosítsa a légtér azon részét, jóllehet ezt máskor Moszkva megtette. „Amiatt, hogy Ukrajnát nem tájékoztatták arról, milyen szállítóeszközt vesz igénybe az orosz fél, a szándékos akciót sem lehet kizárni, aminek a célja a foglyok életének veszélyeztetése volt” – közölték az ukrán hatóságok. (MTI)