A csádi oszlopok mögül a végletesen kompromittált Index is előbújt

propaganda
január 26., 16:09

„A dollármédia egy gyurcsányista körőzött(sic!) bünőzőre hivatkozva három hétig arról hazudozott, hogy a kormányfő fia állítólag meghalt. Most pedig, hogy kiderült, hogy Orbán Gáspár él, és a csádi misszióan vesz részt, a régi indexesek blogja arról kezdett hazudozni, hogy bujkál” – nem nehéz kitalálni, hogy ez az Origo kísérlete arra, hogy könnyítsen az Orbán Gáspárról szóló csádi hírek súlyán. A miniszterelnök fia civilben tárgyal egy, a tárgyalófelei által „magas rangúnak” mondott delegáció tagjaként. Hogy mit keresett ott, mi a szerepe, az mindenképp magyarázatra szorulna nagyjából bárhol a világon. Az, hogy a tíz éve propagandásított Origo úgy csinál, mintha ez nem így lenne, már nem meglepő a közéletet ismerőknek.

A négy éve elfoglalt Index más receptet követ, úgy csinálhat, mintha újság lenne, üzemszerűen félrevezetve a saját olvasóit is. De hogy mekkora fegyver tud lenni a propaganda kezében, az ma derült ki.

A Direkt36 cikkének szerzője, Panyi Szabolcs most egy hosszú Facebook-posztban részletesen ismerteti, hogy fordulhatott elő, hogy több hónapos nyomozásuk leglátványosabb eleme, egy kép a miniszterelnök fiáról amint delegáció tagként tárgyal, előbb jelent meg az Indexen, mint az oknyomozó portálon.

link Forrás

Panyi felidézi azt az esetet, amikor ironikus módon még a régi Indexre 2016-ban megírták Kertész Balázs történetét. „Hónapok óta rajta voltunk a sztorin, és a megkeresett források nagy száma és a hivatalos megkeresések miatt Rogán és a kormány pontosan tudta, hogy egy számukra eléggé kellemetlen cikk készülődik. Feltehetően azért, hogy megpróbáljanak minket beugratni, nem sokkal a tervezett megjelenés előtt elhintettek egy fideszes politikuson keresztül több újságírónak is egy olyan, Kertész Balázsról szóló információt, ami őt nagyon rossz fényben tüntette fel, de közben nem volt igaz” – írja. A szándékos dezinformáció (lásd még: Orbán Gáspár állítólagos halála) arra jó, hogy diszkreditálja azokat, akik esetleg megírják, és általában véve is elveszi az adott szereplőről szóló további valós hírek súlyát.

„Több mint hét évvel később, 2024 januárjában az Index már nem célpontja, hanem eszköze lett egy hasonló elővágásnak - és egy készülődő, érzékeny sztori reménybeli kinyírásának” – írja Panyi. Ők a Direkt36-nál ugyanis, amikor meggyőződtek róla, hogy a magát láthatóan álcázni próbáló figura tényleg a miniszterelnök fia, szembesítettek is két külügyes középvezetőt ezekkel a fotókkal. Másnap maga a honvédelmi miniszter, aki eddigre pontosan tudta, hogy Orbán Gáspár bizonyíthatóan lebukott, interjút adott az Indexnek, amiben egyszer csak elárulta, pozitív keretezésben, hogy Orbán Gáspár a csádi katonai misszió előkészítésében vett részt.

„Nincs ezen mit szépíteni, az interjúval az Index és a kormányzat elvette a történetünk hírértékének egy részét, és lehetőséget kaptak rá, hogy megpróbálják pozitív színben feltüntetni a politikai nepotizmust” – írja Panyi.Másnap már a Honvédelmi Minisztériumot és a Rogán-vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát keresték meg a Direkt36-tól azzal, hogy felvételek bizonyítják: Orbán Gáspár magát álcázva próbálta elrejteni szerepvállalását a csádi projektben. Az újságíró ezt írja: „Bő egy órával később az Index egy újabb cikket hozott le, ezzel a címmel: “Felbukkant egy fotó a Csádban tárgyaló Orbán Gáspárról”.

„Őszintén bevallom, hiszen minden újságíró valahol ugyanúgy működik: meglehetősen rossz érzés, amikor ilyen sunyi módszerekkel próbálják kinyírni a sztoridat. De a legfájdalmasabb számomra mégiscsak az, hogy a végletesen kompromittált Index, amit a kormányzati médiaguruk most a részben általam feldolgozott sztori ellen próbálnak fordítani, valamikor az én munkahelyem is volt" – zárja Panyi.