Brit olajszállító tankert ért húti rakétatámadás, a hajón tűz ütött ki

külföld
január 26., 21:17


A jemeni húti lázadók pénteken közölték, hogy a tengeri haderejük műveletet hajtott végre az Ádeni-öbölben a Marlin Luanda brit kőolajszállító hajó ellen. A támadás következtében a tankeren tűz ütött ki. A hútik szerint „megfelelő számú rakétát” lőttek ki a hajóra.

Előzőleg az Ambrey és az UKMTO brit tengerhajózási ügynökség (United Kingdom Maritime Trade Operations) cég közölte: jelentéseket kapott arról, hogy találat ért a Vörös-tengeren, a jemeni Áden közelében egy hajót, amelynek a fedélzetén tűz keletkezett.

„A hajó segítséget kér. A hatóságok tájékozódnak, és intézkednek” – közölte az UKMTO.

Az Ambrey szerint az incidens Ádentől 55 mérföldnyire délkeletre történt, ahol rakétalálat ért egy kereskedelmi hajót. A jelentések szerint a legénység sértetlen.

Az Irán által támogatott síita húti lázadók, akiknek a kezén van Jemen legsűrűbben lakott területe, a gázai övezeti izraeli hadművelet elleni tiltakozásul november 19. óta támadnak drónokkal és rakétákkal a Vörös-tengeren elhaladó hajókat, amelyek szerintük kapcsolatban állnak Izraellel.

Húti támadások és más fegyveres incidensek a Vörös-tengeren 2023. november 19. óta
photo_camera Húti támadások és más fegyveres incidensek a Vörös-tengeren 2023. november 19. óta Fotó: UKMTO

A vörös-tengeri biztonsági helyzet romlásáról, és annak hatásáról a világ kereskedelmi hajózására, illetve általában a világgazdaságra ebben a cikkben írtunk bővebben.