A vörös-tengeri helyzet még nem az armageddon, de a világkereskedelem fontos problémájára világít rá

külföld
január 23., 18:56

A Vörös-tenger gázai háború által is érintett déli részét november vége óta húti lázadók támadják. Először elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót, azóta pedig több kereskedelmi hajót ért drón- és rakétatámadás a térségben, amit Jemenből indítottak. A hútik azt állítják, támadásaikkal a palesztinok és a Hamász támogatását akarják kifejezni.

Teherhajó a Szuezi-csatornában
photo_camera Teherhajó a Szuezi-csatornában Fotó: FAREED KOTB/Anadolu via AFP

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság január 11-én légicsapások sorozatát indította a lázadók több tucat célpontja ellen. A csapások – amelyeket Ausztrália, Bahrein, Hollandia és Kanada is támogatott – azután kezdődtek, hogy a lázadók figyelmen kívül hagyták azt az ultimátumot, hogy hagyjanak fel a térségben elkövetett támadásaikkal, amik jelentősen megzavarták a globális tengeri kereskedelmet.

A jelenlegi vörös-tengeri helyzet, a Panama-csatorna kiszáradása, de korábban Oroszország fekete-tengeri gabonablokádja, az Ever Given hajó elakadása, vagy akár egy esetleges dél-kínai-tengeri konfliktus a Malaka-szoros - Indiai-óceán és a Csendes-óceán közti fő csatorna - közelében jól mutatja a fontos tengeri kereskedelmi csomópontok sebezhetőségét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.