Olaszország egyedül hagyja Magyarországot a kínai „Egy övezet, egy út” programban

külföld
2023 július 27., 05:51

Már májusban azt állította egy magas rangú olasz diplomata, hogy Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke készen áll arra, hogy közölje a G7 tagjaival, hogy megszakítaná „különleges kapcsolatát” Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A Bloomberg cikke szerint pedig most úgy tűnik, Meloni tényleg azzal erősítené kapcsolatát Joe Biden amerikai elnökkel, hogy elfordítja Olaszországot Kínától. De ahogy a Portfolio is írja szemléjében, egyelőre csak bizalmasan biztosították az Egyesült Államokat arról, hogy Olaszország kilép a Kínával kötött „Egy övezet, egy út” programból, Meloni nem tervezi, hogy washingtoni útja során nyilvános bejelentést tesz.

2019-ben Olaszország volt az első G7-ország, ami csatlakozott Kína globális infrastrukturális programjához, az Egy övezet, egy úthoz.

Ha az olasz kormány kilép a programból, Kína egyetlen partnere abban Magyarország marad. Magyarországon a projekt legfontosabb eleme a Belgrád-Budapest gyorsított vasútvonal fejlesztése, ami a pireuszi kikötőből lenne a leggyorsabb szállítási útvonal. A 800 milliárdos beruházást a kínai állam által biztosított hitelből finanszírozzák. A magyar kormány egyelőre egyáltalán nem tett lépéseket, hogy leváljon Kínáról, sőt, épp a tavasszal alakítottak egy magyar-kínai közös kormánybizottságot a partnerség erősítésére.