Amerika nukleáris fegyvereket telepítene Nagy-Britanniába az orosz fenyegetés miatt

külföld
január 28., 08:38

A Pentagon egy kelet-angliai légitámaszponton építene nukleáris eszközök telepítéséhez szükséges létesítményeket. Az Egyesült Államok 2008-ban szállította el nukleáris fegyvereit Angliából arra hivatkozva, hogy csökkent a hidegháborús fenyegetettség.

photo_camera Fotó: MI NEWS/NurPhoto via AFP

A fegyverek telepítésének alapja egy NATO-program, amely fejlesztené és erősítené a nukleáris csapásmérő kapacitást. Ezt az Oroszországgal fennálló, tartós feszültségek miatt tartják szükségesnek.

A támaszpont, Lakenheath a brit királyi légierő támaszpontja, de az amerikai légierő használja F-15-ös és F-35-ös harci repülőgépek állomásoztatására. A tervek szerint Amerika B61-12 típusú, 50 kilotonnáig terjedő, változtatható hatóerejű harcászati gravitációs bombák telepítését készíti elő a támaszponton. Ezeket az eszközöket a fent említett repülőgépekkel, valamint B2-es bombázókkal tudnák bevetni.

A B61-es bomba taktikai változataiból a NATO programjának részeként 6 bázison már több mint 100 töltetet tárolnak, ilyen bázisok vannak többek közt Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban. (Hvg.hu)