Ferenc pápa elfogadja, hogy az afrikaiak képtelenek tolerálni a homoszexualitást

egyház
január 29., 14:15

Ferenc pápa elfogadja az afrikai püspökök tiltakozását az azonos nemű párok megáldása ellen. A katolikus egyházfő az olasz La Stampának nyilatkozta, hogy az afrikai társadalmak „speciális esetnek” számítanak, mert kulturálisan egyszerűen „nem tolerálják” és rossz dolgokkal azonosítják a homoszexualitást, és ezt a döntéshozóknak muszáj figyelembe venniük.

Ferenc pápa tavaly decemberben hagyta jóvá a Hittani Dikasztériumnak a Fiducia supplicans című nyilatkozatát, ami lehetővé teszi az azonos nemű párok egyházi megáldását - bár mindenféle ritualizálás és a házasság intézményének keltése nélkül. A házassággal kapcsolatos tan nem változik, az áldás tehát nem jelenti az azonos nemű párok házasságának elismerését - a dokumentum különbséget tesz az úgynevezett rituális, liturgikus és spontán áldások között.

photo_camera Ferenc pápa Budapesten, 2023 áprilisában Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Ezzel a katolikus egyházban lehetőség nyílik azoknak a befogadására is, akik nem a keresztény erkölcsi tanítás normái szerint élnek.

A magyar püspöki kar nemcsak hogy szembemegy a pápával, még az elvált katolikusoknak is odaszúrtak egyet. A pápa azért bízik abban, hogy Afrika kivételével az azonos nemű párok megáldhatóságáról szóló döntés kritikusai végül képesek lesznek elfogadni a tényeket.

Pont egy évvel ezelőtt a katolikus egyházfő Afrikában járt, és felszólalt az LMBTQ-emberek védelmében azokban az országokban, ahol valamilyen módon törvény bünteti a homoszexualitást. Például Ugandában, ahol a melegházasságért akár halálbüntetés is járhat.

(via Reuters)