Itt a volánbuszos sztrájk második napja, hosszú a lista a nem közlekedő buszokról

belföld
január 29., 05:17

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vasárnapra és hétfőre hirdetett sztrájkot. A nem közlekedő helyközi, helyi és Budapest környéki agglomerációs kék buszokról a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni. Igaz, csak hozzávetőlegesen, mivel ha az adott járat vezetője mégis felveszi a munkát, akkor a busz elindul. Az elégséges szolgáltatás a sztrájk alatt is biztosított.

Korábban a Volánbusz azt közölte, hogy indokolatlannak tartják az akciót, „hiszen a MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak”.

A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. A közlemény szerint ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idén.

Volánbusz Kaposváron
photo_camera Volánbusz Kaposváron Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet viszont eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és 2024. január 28-ára és 29-ére újabb, kétnapos sztrájkot hirdetett.