A végjátékához közeledhet a harc Zelenszkij és Zaluzsnij tábornok, az ukrán hadsereg főparancsnoka között

külföld
január 30., 18:28

Január 29-én este ukrán lapok, Telegram-csatornák és parlamenti képviselők sokasága publikálta magukat megnevezni nem óhajtó informátorokra hivatkozva a hírt, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök alkotmány adta jogával élve menesztette – alvariáció: rövidesen meneszteni fogja – a posztjáról Valerij Zaluzsnijt, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát. Egyes sajtótermékek azt is tudni vélték, hogy ki az utód: ők Kirilo Budanovot, a katonai hírszerzés – teljes nevén az Ukrán Védelmi Minisztérium Felderítő Főcsoportfőnöksége, eredeti rövidítéssel: HUR – első emberét említették.

Volt, aki azonmód továbbment egy nagy lépéssel: Jurij Butuszov, a finoman szólva sem Zelenszkij-rajongó, de abszolút patrióta Cenzor.net-főszerkesztő a közösségi oldalán terjedelmes írásban fordult az elnökhöz, azt forszírozva, hogy ne Budanov legyen Zaluzsnij utóda. A HUR-főnök az újságíró szerint abszolút alkalmatlan arra, hogy betöltse ezt a posztot. Butuszov keményen kiosztotta Budanovot, akinek úgymond semmilyen katonai rutinja nincs, szakasznál nagyobb egységet soha nem irányított, és a totális háború kirobbanása óta több olyan akciót is ő tervezett meg – így a Kígyó-sziget, valamint a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar felszabadítására tett kísérleteket –, amelyek brutális veszteségekkel járó kudarcokba fulladtak.

Mielőtt azonban mindenki beleélte volna magát abba, hogy a régóta ismert Zelenszkij–Zaluzsnij-konfliktus eljutott a kulminációs szakaszába, amire hónapok óta annyian számítottak, az ukrán védelmi minisztérium a Telegramon a következőket közölte lakonikusan: „Tisztelt újságírók, egyszerre válaszolunk mindenkinek: nem, nem igaz.” Zelenszkij sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov annyit tett hozzá ehhez az Ukrajinszka Pravdának: „biztos, hogy nem, az elnök nem mentette fel a főparancsnokot”.

Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij 2023. július 27-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij mosolyog Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala/AFP

Furcsa – de akár mindenki is mondhat igazat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.