Három elnökjelölt-aspiráns adta le a támogató aláírásokat az orosz választási bizottságnak

külföld
január 31., 18:57

Három elnökjelölt-aspiráns adta le az őt támogató aláírásokat az orosz Központi Választási Bizottságnál szerdán, a határidő lejárásának napján.

A testülethez Borisz Nagyezsgyin, a Polgári Kezdeményezés párt jelöltje (az egyetlen, a háborút nyíltan ellenző aspiráns), Andrej Bogdanov, az Oroszországi Szabadság és Igazságosság Pártjának képviselője és a függetlenként induló Rada Russzkih divatblogger juttatta el a támogatói aláírásokat. Bogdanov ugyanakkor még szerdán bejelentette visszalépését, amit azzal indokolt, hogy nem tudott lezárni egy külföldi bankszámlát, ami kizárta volna a versenyből.

Nagyezsgyin, a 60 éves egykori orosz parlamenti és moszkvai városi képviselő az aláírási ívek leadását követően A diktatúrák nem örökkévalók, és a diktátorok sem címmel nyilatkozatot tett közzé a Telegramon.

„Oroszország és más ország sok polgára - ahol a rezsim csak úgy tesz, mintha demokrácia lenne -, hajlamos elveszíteni a demokratikus változásokba vetett hitét. Én most megpróbálom visszaadni nekik a reményt” - írta Nagyezsgyin, eljátszva a nagyezsda szóval, amelyből a neve ered, és amely oroszul reményt jelent.

Az aspiráns az 1986-os Fülöp-szigeteki választásokat hozta fel példaként, amikor Ferdinand Marcos diktátor hiába próbálta meg csalással megtartani a hatalmat, elsöpörte a „sárga forradalom”, és Corazón Aquino lett az ország első női elnöke. Ennek nyomán pedig, mint írta, „megkezdődött a demokratizálódás időszaka”.

„Bevezették a fékek és ellensúlyok rendszerét. A politikai foglyokat szabadon engedték. Jogalkotási reformot hajtottak végre. Még a családtörvényt is megváltoztatták, hogy egyenlő jogokat biztosítsanak a férfiak és a nők számára” - írta Nagyezsgyin, aki az ígérte, hogy a választóival együtt küzdeni fog.

Borisz Nagyezsginy váratlan felemelkedéséről itt írtunk részletesen.

A Központi Választási Bizottság eddig négy elnökjelöltet vett nyilvántartásba: Leonyid Szluckijt, Vlagyiszlav Davankovot és Nyikolaj Haritonovot, akik három parlamenti pártot képviselnek (Oroszország Liberális Demokrata Pártja, Új Emberek, Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), illetve Vlagyimir Putyint. Ő hivatalosan ugyan önjelöltként (párton kívüliként) indult, de a kormányzó Egységes Oroszország támogatásával szerezte meg a bejegyeztetéséhez szükséges 300 ezer aláírást. A hívei szerint egyébként az államfő végül összesen több mint 3,5 millió támogatói szignót gyűjtött össze.

Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái elnevezésű, parlamenten kívüli párt elnöke korábban szintén beadott 100 ezer aláírást a választási testülethez, csakúgy mint szerdán Nagyezsgyin. Nekik, nem parlamenti pártok jelöltjeiként, ennyi volt a kötelező kvóta, Russzkihnak pedig 300 ezer aláírást kellett összegyűjtenie, ugyanúgy, mint Putyinnak.

A választási testület számára február 10-én jár le az aláírási ívek ellenőrzésének határideje. Szergej Baburin, az Orosz Össznépi Unió és Irina Szviridova, Oroszország Demokrata Pártja nevében kedden visszalépett Putyin elnök javára. Oroszországban az elnökválasztást idén első alkalommal három nap során - március 15-én, 16-án és 17-én - tartják. (MTI)