Oroszország és Ukrajna először cserélt foglyokat azóta, hogy lelőtték a hadifoglyokat szállító gépet

háború
január 31., 15:32

Oroszország és Ukrajna először cseréltek foglyokat szerdán azóta, hogy a múlt héten lezuhant egy orosz repülőgép, ami 65 ukrán hadifoglyot szállított.

Az orosz hadsereg közlése szerint mindkét fél 195 hadifoglyot kapott vissza. Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 207 katona és civil kicseréléséről posztolt a közösségi médiában.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai rövid közleményében közölte, hogy a Kijevvel folytatott tárgyalások után befejezték a legutóbbi fogolycserét. A közlemény szerint a foglyokat katonai repülők segítségével fogják Moszkvába szállítani, ahol orvosi ellátást kapnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azt állította, hogy a vizsgálat megállapította, hogy az Il-76 katonai szállítógépet egy amerikai Patriot rendszer lőtte le Belgorod nyugati részén. Kijev viszont megkérdőjelezte Moszkva azon állítását, miszerint ukrán hadifoglyok voltak a gépen. Oroszország azt állította, hogy a gépen olyan foglyok utaztak, akiket fogolycserére vittek, de nemcsak ők vesztették életüket, hanem a repülőgép személyzete és a három orosz kísérő is. Ukrajna vizsgálatot rendelt el a gép lelövésével kapcsolatban. (BBC)