A szélsőjobboldali EP frakció szeretettel várja a Fideszt

külföld
február 01., 15:30

Az európai választások közeledtével a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) „kitárja karjait Orbán Viktor és a Fidesz előtt”, hogy csatlakozzanak hozzájuk – mondta Gunnar Beck alelnök az Euractivnak adott interjúban.

Az európai politikával foglalkozó lap kiemeli, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint a többi közt az AfD-t, az olasz Északi Ligát és Marine Le Pen pártját magába foglaló ID a harmadik helyre pályázhat az idei választásokon, és értelemszerű, hogy új szövetségeseket keresnek. Orbán pedig ideális jelölt. Azt írják, a Fidesz képviselői nagyot löknének a szélsőjobbos frakción, hisz most 12 fideszes ül az EP-ben, és hasonló létszámra számíthatnak az új parlamentben is.

Az Identitás és Demokrácia egyik találkozója Lisszabonban tavaly novemberben.
photo_camera Az Identitás és Demokrácia egyik találkozója Lisszabonban tavaly novemberben. Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Jean-Paul Garraud, Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű pártjának képviselője – akik alapítói voltak az ID-nek – hasonlóan fogalmazott. Ő is azt mondta, „nagyon támogatjuk, hogy a Fidesz csatlakozzon hozzánk”.

„Orbán Viktor és Marine le Pen között erősek a személyes baráti szálak, ahogyan a Fidesz képviselőivel is szoros a kapcsolat. Természetesen reméljük, hogy csatlakoznak a frakcióhoz" – tette hozzá.

Orbán számára a másik lehetőség az Euractiv szerint a nemzeti-konzervatívnak nevezett ECR-frakció lenne, ahol a lengyel PiS a meghatározó párt, ám velük Ukrajna kapcsán nagyon más álláspontot képviselnek.