Az FBI szerint kínai hekkerek kritikus amerikai célpontok elleni támadásra készülnek

TECH
február 01., 05:10

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI igazgatója csütörtökön arról beszélt, hogy a kínai kormánnyal kapcsolatban álló internetes bűnözők káoszt akarnak kiváltani az Egyesült Államok területén.

A Reuters saját forrásai alapján már a hét elején arról írt: az amerikai kormányzat az elmúlt hónapokban átfogó műveletet indított, hogy felvegye a harcot egy olyan kiterjedt kínai hekkerakcióval, amely sikeresen kompromittálta az internetre csatlakoztatott eszközök ezreit. Az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda jogi felhatalmazást kért és kapott a kínai hekkertámadás egyes részeinek távoli hatástalanítására.

Most az amerikai Kongresszus alsóházának meghallgatásán Christopher Wray FBI-igazgató úgy fogalmazott, hogy „Kína hekkerei előkészületeket tesznek az amerikai infrastruktúrára pozicionálva magukat, hogy pusztítást, valamint a valós világot érintő károkat okozzanak, amikor Kína úgy dönt, eljött az idő a támadásra”. Wray szerint a célpontjaik között szerepelnek víztisztító létesítmények, az elektromos infrastruktúra, valamint olaj- és földgázvezetékek. Azt mondta, egy ilyen internetes támadás az amerikai emberek fizikai biztonságát veszélyeztetné.

Christopher Wray, az FBI igazgatója az amerikai Kongresszus alsóházának meghallgatásán 2024. január 31-én
photo_camera Christopher Wray, az FBI igazgatója az amerikai Kongresszus alsóházának meghallgatásán 2024. január 31-én Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

A kínai kormány korábban határozottan tagadta, hogy köze lenne internetes bűnözők tevékenységéhez.

A CNN megjegyzi: bár a kibertérrel foglalkozó tisztviselők már régebben riadót fújtak Kína offenzív kiberképességei miatt, Wray drámai nyilvános figyelmeztetése egyértelmű jele annak, hogy az amerikai kormányzat csúcsán is komoly aggodalmat okoz a kínai hekkerek által a kritikus infrastruktúrára országszerte jelentett fenyegetés.