Több mint 1000 nap szárazság után a katalán kormány vészhelyzetet hirdetett

klímaváltozás
február 01., 14:18

Aszály miatt vészhelyzetet hirdetett és vízkorlátozást vezetett be több mint 200 katalán településen a tartomány autonóm kormánya.

„Még soha nem néztünk szembe ilyen hosszú szárazsággal, amióta csapadékmérés létezik” – mondta Pere Argonés katalán elnök.

Katalóniában az elmúlt 3 évben a szokásos átlagnál és a szükségesnél is jóval kevesebbet esett a térségben, a víztározók szintje 16 százalék alá csökkent.

A száraz talajon hagyott kajak a katalóniai Gironában 2024. január 15-én.
photo_camera A száraz talajon hagyott kajak a katalóniai Gironában 2024. január 15-én. Fotó: Lluis Gene/AFP

A 6 millió embert érintő, péntektől hatályos első vészhelyzeti fázisban személyenként napi 200 literre csökkentik a települési tartályba belépő víz összmennyiségét. A lakosságtól viszont azt kérik, hogy törekedjenek ennél kevesebb, átlagosan 90 liter napi felhasználására.

Ha tovább romlik a helyzet, nőhet a szigor is, és fázisonként további 20 literrel csökkentik az engedélyezett mennyiséget.

A mezőgazdaságban 80 százalékkal, az állattenyésztésben 50 százalékkal, míg az iparban 25 százalékkal kevesebb vizet használhatnak fel a következő időszakban.

Tilos lesz a szökőkutak, mesterséges tavak feltöltése, az öntözés, az utcák vizes tisztítása, az otthoni autómosás és a medencék feltöltése. Kivételt jelentenek az egyesületi uszodák és a terápiás medencék. Az egyesületi sportpályák öntözése engedélyezett újrahasznosított vagy talajvízzel, de cserébe nagyobb mértékben kell korlátozni a zuhanyozók használatát.

Az önkormányzatok saját hatáskörben kiegészítő intézkedéseket is hozhatnak, például a víznyomás csökkentéséről. (MTI)