Megtámadta a nemzeti konzultációt és annak plakátkampányát Hadházy és a Kétfarkú Kutya Párt

belföld
február 02., 07:51

Hadházy Ákossal és Heindl Péter jogásszal együtt megtámadtuk a kormány legutóbbi, úgynevezett szuverenitásvédelmi konzultációját és plakátkampányát, mert ezek szerintünk sértik a hazai jogrendet, írta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pénteken. Három kérdés tisztázását kérik a Nemzeti Választási Bizottságtól, ezek azok:

  • A hazai jogrend szerint jogsértő-e az állami szerveknek a választópolgárok véleményalakítását befolyásoló, és így a következő választások eredményét is befolyásoló (vagy befolyásolni akaró) fizetett politikai reklámtevékenysége?
  • Amennyiben az állami szervek ezen tevékenysége jogsértő, akkor a jogsértés csak a hivatalos kampányidőszakban, vagy azon kívül is megtörténhet?
  • Amennyiben a jogsértés a hivatalos kampányidőszakon kívül is megtörténhet, akkor vajon a törvény szerinti jogorvoslati fórumok rendelkeznek-e hatáskörrel a jogsértés miatti jogorvoslati kérelem elbírálására?


A párt szerint a hazai jogrend alapján mindhárom kérdésre igen a válasz, amit a beadványukban (pdf-ben itt) részletesen meg is indokoltak. Kérik a jogsértés megállapítását és a kormány, valamint Miniszterelnöki Kabinetiroda eltiltását a további jogsértő tevékenységtől. „Persze tisztában vagyunk vele, hogy itthon jó eséllyel el fogják kaszálni, de szeretnénk az EU bírósága elé vinni, mivel az EP-választás tisztasága is kétséges” – írták a közleményben.

A párt egyik aktivistája nemrég a nemzeti konzultáció válaszlevelét tesztelte le. Nyomkövetőt tett bele, amiből kiderült, hogy a hivatalos eredményhirdetéskor a levele még a postán volt. „Pártszimpátiától függetlenül is le lehet szögezni tehát, hogy a határidőn belül postára adott küldemény csak azután került a feldolgozó telephelyére, hogy már tudtuk, mi az »eredmény«” – írta közleményében a párt.