Csak pár száz doboz granolát akartak eladni, évi másfél millió csomag lett belőle

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Porkoláb Eszter dietetikus és Kráml Dávid grafikus 2016-ban kezdett kísérletezni, hogy ehető műzliszerűséget készítsen otthon, mert a boltban kapható pelyhekben túl sok volt a cukor meg a káros vagy fölösleges adalékanyag. 2017-ben alapítottak egy kis üzemet granolagyártásra, 2023-ban Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Izlandon összesen 1,5 millió csomagot adtak el, olyan piacon, amelyet multinacionális óriáscégek uralnak. Ezt így hogy? A Hester’s Life társalapító társtulajdonosa, Kráml Dávid a vendégünk.

  • 00:00 Thank you for coming in, why are you műzligyáros?
  • 05:30 Műzli? Zabkása? Granola? Reggelizőpehely-rendszertan.
  • 08:00 Az egész iparág csal a cukorral. Kókuszvirágnektár? Agaveszirup? Ne már! Cukor, cukor, cukor!!
  • 12:00 Granola 2016 előtt még jóformán nem volt itthon.
  • 13:00 Az ötvenes évek Amerikából indult. Izgalmasabb műzli. (A Wikipedia szerint már a 19. században föltalálták, de a hatvanas években éledt újraés indult be igazán.)
  • 14:00 A titok nyitja: dubai datolya. Ragasztó és édesítő.
  • 15:30 A Kínai Néni is esküszik a datolyára, ha vörösbabos gombócról van szó.
  • 18:00 Románia, Szlovákia, Izland.
  • 20:30 Rendelet tiltja, hogy azt mondd a termékről, hogy egészséges.
  • 24:00 Fél évig csak a dobozt hajtogattak, hogy szép legyen.
  • 26:40 Ezt a logót még megnézzük a szakáccsal! Reklámgrafikus-traumák.
  • 29:00 A csokis granola nem szól bele.
  • 31:00 Eper-csoki világtrend.
  • 32:00 Liofilizálás.
  • 35:00 A német zab nyomába sem ér a magyar.
  • 38:40 Egy évig minden dobozon buktak ezer forintot.
  • 40:30 1,5 millió csomag 2023-ban.
  • 43:00 Persze, hogy a finn zab a legjobb.
  • 45:00 A liofilizálás mindennél jobb.
  • 47:30 Tökmag Nemesvámosról.
  • 51:20 Nem minden pénzkérdés.
  • 52:40 Szerencs gyártja a csokit, külön ere a célra, cukor nélkül, napraforgólecitinnel.
  • 55:30 Csak pár száz dobozt akartak eladni weben.
  • 58:00 Mészáros Lőrinc edition aranypelyhekkel.
  • 60:00 Hosszú Katinkának van Crunchy Nutsa!
  • 66:00 Negyedekkorára sem tervezték.
  • 68:00 Jöttek a németek, vinnék, de csak az alapanyag hárommilliárd lenne.
  • 69:00 Energiagolyó?
  • 70:00 Nagy terv a zacskós leves. Lehetőleg liofilizált.
  • 72:00 A Lidl-beszerző úriember. Nem kell neki nyaralót venni.
Forrás
Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #251 [hossz]: Másfél milliós kardigánban az Orczy közvécében

Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast