Novák Katalin: Mi, édesanyák jobb érzékkel figyelünk arra, mi bántja a körülöttünk lévőket

POLITIKA
február 03., 14:25

„Mi, édesanyák sokkal nehezebben viseljük, ha például gyermekeink egymással veszekednek, rögtön a kibékítésükön dolgozunk, és jobb érzékkel figyelünk arra, mi bántja a körülöttünk lévőket.”

Ezt Novák Katalin mondta a beol.hu-nak egy interjúban, ami szombaton jelent meg a lapban. (A köztársasági elnök január végén látogatott három napra Békés vármegyébe.) Az interjú még azelőtt készülhetett, hogy pénteken a 444 megírta, Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak, így ez az ügy valószínűleg nem is kerülhetett volna szóba benne. A szöveg mégis érdekes abból a szempontból - erre a hvg.hu hívta fel a figyelmet -, hogy Novák Katalin éppen olyasmiket mond önmagáról, amiket kritikusai szerint a bicskei kegyelem ügyében nem volt jellemző rá. Például, hogy jó érzékkel figyelt volna arra, mi bántja a körülötte lévőket. „Ha csak ebből az empátiából lenne több a közéletben idehaza és a nagyvilágban a nők nagyobb jelenlétével, már az egy másfajta világot eredményezhetne. Ezért is van több nőre szükség a közéletben” - mondta az interjúban Novák.

A bicskei ügyet egyik kirobbantó áldozat ehhez képest pénteken arról beszélt: „az ilyen hírek után az ember képes azt érezni, hogy az eddigi történések mehetnek a kukába”. Szerinte nehezen felfogható döntés, hogy kegyelemre méltó az ember, aki hosszú éveken át asszisztált egy olyan súlyos bűncselekmény-sorozathoz, amely jóvátehetetlen károkat okozott nagyon sok ember életében. A köztársasági elnöknek azt üzente: szégyellje magát.

„Ez az ember szép sorjában rábeszélte fenyegetésekkel, zsarolásokkal az áldozatokat, hogy vonják vissza a vallomásukat, vagy ne tegyenek terhelő vallomást az igazgatóra” - mondta a bicskei gyermekotthonban szexuális zaklatásnak kitett fiatalok ügyét vivő ügyvéd, Gál András a Telexnek. Szerinte ha ilyen megtörténhet, akkor nincs értelme a kiszolgáltatott sértettek évtizedes küzdelmének.

A köztársasági elnöki hivatal az ügyről azt mondta: „pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem”, de az nem derült ki, hogy a pedofíliát eltusolóknak miért van.