Zelenszkij teljes „újraindításra” készül az ország vezetésében

külföld
február 05., 06:22

Miközben napok óta folynak a találgatások, hogy Volodimir Zelenszkij mikor szánja rá magát, hogy eltávolítsa az ukrán erők főparancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot, az elnök most az olasz köztelevíziónak adott interjújában tisztázta, hogy ennél többről van szó.

„Azokról az emberekről van szó, akiknek Ukrajnát vezetniük kell. Újraindításra van szükség, több állami vezető leváltásáról beszélek, nem csak a hadsereg területén" - mondta Zelenszkij. Szerinte a győzelemhez „mindannyiunknak egy irányba kell nyomulnunk, nem lehetünk csüggedtek, megfelelő és pozitív energiával kell rendelkeznünk, a negativitást otthon kell hagyni”.

Pár napja meglátogatta Zaporizzsját az elnök, akkor készült ez a fotó.
photo_camera Pár napja meglátogatta Zaporizzsját az elnök, akkor készült ez a fotó. Fotó: HANDOUT/AFP

A Guardian emlékezetet: az ukrán vezetésben a nézeteltérések azóta kerültek előtérbe, hogy a tavaly indított ellentámadás csak korlátozott eredményeket ért el az orosz erőkkel szemben, amelyek beásták magukat az 1000 kilométeres frontvonal mentén Ukrajna déli és keleti részén.

A pozitivitás a múlt héten már szóba került, amikor Zelenszkij és Zaluzsnij találkoztak. Akkor a Times informátorai azt állították, hogy Zaluzsnij szerint az elnöknek és a tanácsadóinak az elképzelései a fronton kialakult helyzetről sokkal inkább pozitívak, mint amennyire realisztikusak, és ezt a főparancsnok nem habozott az érintettek fejéhez vágni. Amit a témáról tudni lehet, azt Gazda Albert írta meg a 444-en.