Lehet Más az Újlipótváros?

POLITIKA
február 06., 13:00

Ha maradtak volna kételyek, hogy lesz még Nagybetűs Összefogás, mára végleg szertefoszlott: kedd délben az LMP bejelentette, hogy önállóan indul az önkormányzati választáson – a XIII. kerületben is.

Ungár Péter jelenlegi és Kanász-Nagy Máté egykori társelnök közösen jelentették be kedd kora délután, hogy Kanász-Nagy lesz a párt kerületi jelöltje.

link Forrás

A lépés szimbolikus, főleg ha elfogadjuk a magyar politika kevés vastörvényeinek egyikét, hogy a XIII-ban nincs sok esély megszorongatni Tóth Józsefet, az MSZP vagy talán még inkább a kerületi baloldal örökös jelöltjét, aki idén 30 éve (!) vezeti a kerületet.

Ide leginkább vágóhídra szokás ellenfelet küldeni: 2010-ben Tóth a fideszes Spaller Endrét 67-33 arányban püfölte el, 2014-ben a fideszes Bagdy Gábor 22 százalékig jutott, Tóth majdnem 70-ig, és ez még semmi sem volt ahhoz képest, amekkora pofonba Bagdy öt évvel később szaladt bele (81-19).

2019-ben Tóthra már senkinek nem jutott eszébe ráindulni ellenzéki oldalról. Az LMP 2014-ben bepróbálkozott: Rákosi Judit 3,2 százalékig jutott.

De épp azért érdekes ez a lépés, mert nagyrészt szimbolikus: a „régi baloldaltól” magát egyre inkább megkülönböztetni igyekvő LMP valószínűleg azt üzeni, minden szálon le akar válni az ellenzékről, középen keresi a helyet, és hogy lehet más, ezúttal tényleg. Nem sokkal azután, hogy híre ment: Vitézy Dávid személyében önálló főpolgármester állítását is tervezik.

A sajtótájékoztatón Ungár modern problémák modern megoldását ígérte, és azt, hogy modern helyi ügyekkel foglalkoznak majd: szerinte sok régi vezető már nem alkalmas a posztjára, és új, zöld válaszokra van szükség.

Kanász-Nagy ugyanitt azt mondta, akkor elfogadja a felkérést, és olyan kampányt folytat majd, ami a választás lehetőségét adja a választóknak, továbbá zöldet, parkokat, rendezettebb parkolási helyzetet, nem lakóparkokat, felhőkarcolókat, különböző méretű dubajokat.