Hosszabb tűzszünet jöhet a Hamász és Izrael között

háború
február 07., 05:59

Amerikai, katari és egyiptomi közvetítők dolgoznak azon, hogy a Hamász és Izrael hosszabb tűzszünetet tartson, és engedjék szabadon a túszokat. A Reuters azt írja, a Hamász kedden válaszolt az amerikai és izraeli kémfőnökök által egy héttel ezelőtt felvázolt és egy párizsi találkozón bemutatott tervre.

A válasz részleteit nem hozták nyilvánosságra, a Hamász csak annyit közölt, hogy „pozitív szellemben” válaszoltak, „biztosítva az átfogó és teljes tűzszünetet és a Gázai övezet ostromának feloldását, véget vetve a népünk elleni agressziónak, biztosítva a segélyeket és az újjáépítést, megvalósítva a fogolycserét”.

Lerombolt épületek a határkerítés közelében Gázában.
photo_camera Lerombolt épületek a határkerítés közelében Gázában. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki most is egy közel-keleti villámkörúton van, azt mondta, szerdán találkozik izraeli tisztviselőkkel, hogy tárgyaljanak a Hamász válaszlépéseiről. Blinken azt mondta, „még sok a tennivaló”, de hisznek abban, hogy „a megállapodás lehetséges, sőt, elengedhetetlen”.

Katar a Hamász válaszát „pozitívnak” minősítette, az egyiptomiak pedig úgy fogalmaztak, hogy a Hamász „rugalmasságot mutatott”.

A Reuters információi szerint a tűzszünet legalább 40 napig tartana, ezalatt újabb civil túszokat szabadítanának ki az Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátásáért cserébe. A tűzszünet alatt segélyeket is küldenének a Gázai övezet civil lakosságának.

A Hamász és Izrael legutóbb november végén tartott tűzszünetet, ami eredetileg négy napra szólt, majd azt kétszer meghosszabbították, először kettő, majd végül egy nappal. Akkor 110 Gázában fogva tartott túszt engedtek szabadon, Izrael pedig 240 palesztin foglyot engedett szabadon. Ennek köszönhetően szabadult három magyar állampolgár is: a 8 éves Ella és a 15 éves Defna, valamint a 18 éves Noga Weiss.