Amióta világ a világ, nem volt ilyen meleg a január

TUDOMÁNY
február 08., 09:32

Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, idézte az MTI az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) csütörtökön kiadott jelentését. Sőt, tavaly június óta minden hónap a világ legmelegebb hónapja volt a korábbi évek azonos időszakához képest.

A szöveg szerint a felmelegedés oka az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Nino jelenség. Az óceánok globális felszíni hőmérséklete idén januárban szintén rekordmagas volt.

„Nem csak, hogy ez volt a legmelegebb január a feljegyzések szerint, hanem olyan 12 hónapos időszakon vagyunk túl, amelynek hőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti kor hőmérsékletét, amire referenciaként tekintünk” – mondta Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese, aki szerint megoldás lehet az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentése. Kérdés, erre mekkora az esély.

Januári napozás Barcelona tengerpartján
photo_camera Januári napozás Barcelona tengerpartján Fotó: MARC ASENSIO/NurPhoto via AFP

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a globális felmelegedés átlépje az 1,5 Celsius-fokot, és ezzel elkerüljék a klímaváltozás súlyosabb és visszafordíthatatlanabb következményeit. Annak ellenére, hogy a globális hőmérséklet most egy 12 hónapos időszakban meghaladta az 1,5 Celsius-fokos küszöböt, ez még nem jelenti a párizsi klímacél megvalósításának kudarcát, mert a klímacél az évtizedek alatt mért globális átlaghőmérsékletre vonatkozik.

És hogy mióta is vannak feljegyzések a hőmérsékletről?

A C3S adatbázisa 1950-ig nyúlik vissza. Adataik szerint a korábbi januári melegrekordot 2020-ban mérték. A globális feljegyzések kezdete 1850, ezek szerint 2023 volt a Föld legmelegebb éve.