Elvették Jair Bolsonaro útlevelét és letartóztatták a közeli embereit

külföld
február 08., 15:04

Jair Bolsonaro az egyik célpontja a rendőrségi nyomozásnak, amit a 2022-es brazil választások eredményét megdönteni próbáló állítólagos bűnszervezet ellen indítottak, írja a Bloomberg. A volt elnöknek le kellett adnia az útlevelét, az országot sem hagyhatja el.

photo_camera Fotó: EVARISTO SA/AFP

A hatóságok csütörtök reggel négy, a volt elnökhöz közel álló embert tartóztattak le, valamint 33 elfogatóparancsot adtak ki. Őket azzal vádolják, hogy bizalmatlanságot akartak kelteni a brazil elektronikus szavazási rendszerrel szemben, és hogy meg akarták akadályozni a szavazás hitelesítését. Luiz Inacio Lula da Silva győzelme után a feltételezett összeesküvők államcsínyre tettek kísérletet a katonai személyzet támogatásával, áll a rendőrség közleményében.

Bár Bolsonarót nem tartóztatták le, szóvivője azt mondta, követni fogja a bíróság utasítását, és átadja útlevelét a hatóságoknak, és nem fog kapcsolatba lépni azokkal, akik ellen nyomozás folyik.

Lula már tavaly februárban azt mondta, biztos benne, hogy Bolsonaro aktív szerepet vállalt a január 8-i zavargásokban, amikor több ezren megtámadták a brazil kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét. Azelnök szerint eredetileg január elsejére, a beiktatás napjára tervezték az akciót, de rájöttek, hogy képtelenség lenne, mert túl sok rendőr és civil volt az utcákon.